English Football Hooligans – част III

English Football Hooligans – част III

Chelsea Headhunters

След като разказахме за хулиганите на Милуол, както и тези от ударната групировка на Уест Хем, оставаме на територията на град Лондон за да се срещнем с още една група с богата история, свързана с футболното хулиганство – Headhunters. Името на групата фенове, подкрепящи отбора на Челси, е показателно за техните не дотам мирни намерения към противниковите привърженици. Headhunters е група, създадена още през 60-те години под името Chelsea Shed Boys. В годините, когато футболното хулиганство още не е толкова разпространено, Headhunters са сред пионерите в бранша. Както сами обичат да заявяват – „Ние измислихме футболното насилие“ (We invented football violence).

Headhunters са известни също така с крайнодесните си възгледи, които се изразяват в редица расистки прояви. Разцветът на Headhunter е в средата на 80-те, когато Стивън Хикмът ръководи групата. По това време съвсем не е необичайно 200 души да бъдат арестувани при физически сблъсъци срещу  фенове на Съндърланд, Лийдс и Мидълзбро.Хикмът в крайна сметка е заловен от полицията в първата тайна футболна операция в страната. Осъден е на десет години за организиране на сбивания (по-късно присъдата е отменена, след като полицейските доказателства бяха поставени под въпрос). Хикмът е заменен с Крис „Чъби“ Хендерсън, дългогодишен нацистки активист и певец от Oi групата Combat 84. През 1987 г. той, заедно със Стюарт Глас , също е мишена на полицаи под прикритие, но е оправдан. Сега Хендерсън управлява бар в Тайланд, където редовно се събират пътуващи хулигани.

През 1985 година след една загуба на Челси група от Headhunters под предводителството на Кевин Уитън нахлуват в бар на King’s Road с викове „Война! Война! Война!“. Пребиват почти до смърт барманът-американец, на когото заявяват, че е дошъл да вземе работата на англичаните. Уитън е осъден на доживотен затвор, но впоследствие присъдата му е заменена с три годишна такава. За основен извършител на побоя е признат и осъден Терънс Матюс, който прекарва в затвора 4 години. Матюс се проявява отново през 2002 година, когато е осъден на две години, заедно със своя син (Крушата не пада далеч от дървото, нали), за обида и нападение над полицаи.

След няколко години в застой, през 1990 г. се появиха съживени Headhunters под ново ръководство – това на Тони Ковел. По-млада и може би по-насилствена, тази банда стана доминираща на английската сцена през по-голямата част от началото до средата на 1990-те. През 1993 г. Ковел ръководи група от 300 души за посещението на Англия в Холандия. Както може да се види на кадри, показани по Канал 4 през 1994 г., едва след пристигането му на гарата в Ротердам другите английски хулигани се втурнаха в битка.

Подобно на ICF на Уест Хем, от Headhunters също обичат да оставят послание на своите жертви.

blank

През 2010 г. Челси игра с Кардиф Сити във Фа Къп и това изведе голям брой стари хулигани от пенсиониране. Насилието избухва по улиците, като над 200 хулигани се вилняха пред стадиона.

Едно от последните големи изпълнения на Headhunters е в Париж. Насред някогашния културен център на Европа, англичаните си припомнят „най-добрите си дни“. Над 300 хулигана влизат във Франция през Белгия с цел да избегнат полицията, след което започват да безчинстват. Според очевидци са предимно мъже над 40 години, а фен на Челси признава, че това са хора, които от години се занимават с организиране на хулигански прояви. Полицията използва сигнални ракети, за да овладее ситуацията.

blank
Chelsea Headhunters Paris

Въпреки че през последните години усилията на полиция и правителство дават резултат, Headhunters продължават да са една от най-респектиращите групи в Англия.Свързани постове