English football hooligans – част II

English football hooligans – част II

Историите на някои от най-страховитите фенски групи на Острова.
Част II – West Ham’s ICF

След като в първата част от този материал ви запознахме с крайните фенове на Милуол, съвсем логично изглежда продължението с техния най-голям враг – групировката ICF на лондонския Уест Хем.

Наименованието на групировката идва от Inter City – железопътната компания, с която членовете на групата са пътували за гостуванията на своя отбор. За начало на ICF се приема сезон 77/78, когато няколко по-малки групи се обединяват и създават ICF. Най-силните години на ICF са през 70-те и 80-те, до началото на 90-те. В настоящия момент групировката все още е активна, а споменаването на името й продължава да всяка смут. Не са един и два филмите, които са базирани на ICF. Сред тях са The Firm с Гари Олдман, поредицата Green Street Hooligans, Rise of the footsoldier.

Inter City Firm са сред пионерите в т.нар. casual-движение сред феновете. Наричани са така, тъй като не носят артикули на отбора си с цел да избегнат подозренията на полицията и да могат да безчинстват необезпокоявани.През 1980 година Уест Хем се среща с Реал Мадрид Кастиля за КНК. Неблагоприятното развитие на двубоя на стадион „Сантяго Бернабеу“ предизвиква безчинства от страна на гостуващата публика. Не е учудващо, че в центъра на проблемите са момчетата от ICF. Над 50 фена на „Чуковете“ са изхвърлени от стадиона, а мелетата продължават и извън пределите на „Бернабеу“. Един фен загива, след като е прегазен от автобус, а според очевидци по улиците е царял абсолютен хаос. Това води до спешно събиране на УЕФА, където дори се обсъжда изхвърлянето на Уест Хем от Евротурнирите. Стига се до там, че реваншът с Кастиля се играе пред празни трибуни, което се смята за едно от най-тежките наказания на Европейската централа.

През 1985 година West Ham ICF се проявяват на ферибот за Франция. Сериозна разпра между фенове на Уест Хем, Манчестър Юнайтед и Евертън води до 5 фена с прободни рани.

Отново през 1985 година ICF доказват тактическите си умения в мач с Манчестър Юнайтед. Те успяват да избегнат посрещането от полицията. Като резултат се стига до безредици по улиците около Олд Трафорд. ICF влизат в битка както с полицията, така и с феновете на домакините.

Друг интересен факт за ICF e, че при тях не са така изявени расизмът и неонацизмът сред феновете, както в другите основни групировки по това време. Доказателство за това е Кас Пенънт. Чернокож лондончанин, който се издига до „генерал“ в редиците на ICF. В последствие Пенънт пише книга, в която описва животът си в Inter City Firm. Книгата става бестселър и има направен филм по нея (“Cass”).

blank

Последните хулигански изяви на ICF са предимно в редките мачове с Милуол. Споменахме вече за огромната вражда между феновете на двата клуба.

Все пак през 2006 феновете на Уест Хем се проявяват отново в европейски мач. В Сицилия на мач с Палермо над 2500 фенове на „Чуковете“ се изсипват в града, като над 500 от тях атакуват полицията и феновете на домакините. Мелето продължава повече от час, докато полицията успява да въдвори ред. В резултат 6 фена на Уест Хем, 6 полицая и петима фенове на домакините получават леки телесни повреди.

И въпреки че не е толкова активна група, членове на West Ham ICF са в основата на всичко „интересно“, което е дело на хулиганите на Уест Хем. За последните 5 години над 200 фена на Уест Хем са арестувани с обвинение във футболно хулиганство. От тях 138 са арестувани за насилие или нарушаване на обществения ред. През годините ICF рядко са побеждавани в битка. Това е и една от голяма гордост за техните членове, като този факт е увековечен и върху някои от знамената им.

blank

Завършваме историята за ICF с тяхната запазена марка. А именно – визитните картички, които оставят върху „жертвите“ си след среща с тях – “Congratulations, you have just met the ICF” (Поздравления, ти току що се срещна с ICF).

blankСвързани постове

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *