Fantasy Premier League: Сезон 2021-22, всичко което трябва да знаете

 Fantasy Premier League: Сезон 2021-22, всичко което трябва да знаете

От създаването на отбор до използването на уайлдкард – всичко, което трябва да знаете за Fantasy Premier League през кампанията 2021-22 г.

От създаването на отбор до използването на уайлдкард – всичко, което трябва да знаете за Fantasy Premier League през кампанията 2021-22 г.

Началото на Висшата лига за сезон 2021-22 е съвсем близо и вълнението за новия сезон на FPL нараства.

Макар че онлайн се предлагат множество подобни игри, Fantasy Premier League (FPL) безспорно е най-популярната и предлага на потребителите възможността да се борят със своите приятели и съперници по целия свят.

Така че, независимо дали сте опитен ветеран във FPL, или начинаещ, който тепърва започва да навлиза в играта, това ръководството предлага всичко, което ви е необходимо преди новата кампания.

Как да регистрирате отбор за Fantasy Premier League 2021-22?

За да регистрирате отбор за Fantasy Premier League 2021-22, посетете официалния уебсайт на играта и ако все още нямате акаунт, кликнете върху „Регистрирай се“.

След като въведете необходимата информация и, ако е приложимо поради възрастови ограничения, уговорите достъп с родител или настойник, ще можете да изберете име на отбора, а след това е време за най-вълнуващата част – да изберете играчите си!

Всеки мениджър на FPL получава бюджет от 100 милиона паунда и трябва да избере общо 15 играчи: двама вратари, петима защитници, петима полузащитници и трима нападатели. Можете да изберете максимум трима играчи от всеки отбор от Висшата лига.

Имате неограничен брой трансфери до 20:30 ч. (българско време) в петък, 13 август – час и половина преди първия мач от Висшата лига за новия сезон – и има опция „Автоматичен избор“, ако искате играта да избере пълен състав вместо вас.

Как се играе Fantasy Premier League и какви са правилата?

Основната цел на Fantasy Premier League е да се съберат възможно най-много точки през целия сезон 2021-22.

От състава си от 15 играчи трябва да изберете стартова XI за всяка „седмица на играта“ – повече за това по-късно – и те ще получават точки въз основа на представянето си във всеки мач.

Можете да подредите отбора си в произволна формация, въпреки че винаги трябва да има избран един вратар, поне трима защитници и поне един нападател.

Също така е важно да подредите реда на резервната скамейка, тъй като играта автоматично ще замени играч, ако някой от играчите в стартовия отбор не играе през седмицата.

Също така трябва да изберете капитан и заместник-капитан преди всяка игрова седмица.

Капитанът на вашия отбор ще получи двойно повече точки, докато заместник-капитанът е резервен избор, в случай че първоначалният ви избор не играе, и по този начин двойните точки ще бъдат присъдени на алтернативния избор.

Автоматично ще бъдете включени в различни „общи лиги“, включително лига на феновете, основана на отбора, който подкрепяте, лига на страната, лига на „седмицата на играта“ в зависимост от това кога сте се регистрирали, и обща лига.

Има и възможност да създадете минилига с покани, както в класически стил, така и в стил „head-to-head“, за да играете срещу приятели и семейството си.

Наред със стандартния формат на лигата, отборите на FPL автоматично се включват в купата, като началната дата се определя от общия брой на играчите, които са се включили в играта.

Няма ограничения за това кога за пръв път да въведете отбора си, въпреки че в интерес на справедливостта сте ограничени до един отбор на човек.

Пълен списък с правила и често задавани въпроси можете да намерите на официалния уебсайт на Fantasy Premier League.

Как се определят точките във FPL?

Точките се присъждат на всеки играч въз основа на представянето му в даден мач, като се прилагат следните критерии:

Действие Точки
За игра до 60 минути1
За игра в продължение на 60 или повече минути (без времето за прекъсване) 2
За всеки гол, отбелязан от вратар или защитник 6
За всеки гол, отбелязан от полузащитник 5
За всеки гол, отбелязан от нападател 4
За всяка асистенция при гол3
За чиста мрежа на вратар или защитник 4
За чиста мрежа на полузащитник 1
За всеки 3 спасени удара от вратар1
За всяка спасена дузпа 5
За всяка пропусната дузпа-2
Бонус точки за най-добър играч в даден мач 3-Jan
За всеки 2 гола, допуснати от вратар или защитник -1
За всеки жълт картон -1
За всеки червен картон -3
За всеки автогол-2

Най-добрите FPL съвети за добър сезон

Няма нужда да притежавате двама скъпи вратари

Тъй като само един от двамата ви вратари ще може да играе всяка седмица, стремете се основният ви вратар да е играч на стойност над 4,5 млн. паунда, например Едерсон (6 млн. паунда), Едуард Менди (6 млн. паунда) или Емилиано Мартинес (5,5 млн. паунда), а резервният ви вратар да е един от най-евтините играчи за 4 млн.

Силна резервна скамейка

Уверете се, че имате поне един или двама прилични играчи на пейката, като изключим вратаря. Ще има моменти, в които членове на стартовия Ви XI ще бъдат неочаквано контузени или ще отпаднат, така че е важно да имате играчи в резерв, за които можете да сте сигурни, че ще бъдат избрани в дадена седмица и ще могат автоматично да влязат в игра.

Преодоляване на повишаването на трансферните суми

След всяка игрова седмица цените на някои играчи ще се увеличават или намаляват в зависимост от тяхната популярност сред общността на FPL, свързана с трансферната активност. Ако сте сигурни, че искате даден играч да е готов за следващия си мач, най-добре е да направите трансфера по-рано, за да избегнете повишаването на цената му и по този начин да намалите бюджета си.

Отложете трансферите и промените в състава възможно най-дълго.

Въпреки че е важно да се преодолее покачването на цената, вероятно е по-добре да изчакате до последния възможен момент, за да направите промени в отбора си преди началото на седмицата на игрите. Това дава възможност за актуализиране на информацията за отбора от страна на мениджърите по време на пресконференциите и ви дава по-ясна представа за това кои играчи от вашия отбор или тези, които планирате да трансферирате, ще играят или не.

Обърнете внимание на изгодните играчи

През първите няколко игрови седмици ще стане ясно кой започва и кой е във форма във Висшата лига. Възможно е да има някои изненади и да се сключат една или две изгодни сделки, като отличен пример за това е Илкай Гюндоган (7,5 млн. паунда), който през миналия сезон беше оценен само на 5,5 млн. паунда, въпреки по-напредналата си роля в Манчестър Сити, където отбеляза 13 гола.

Познайте изпълнителите на дузпи

Полезно е да знаете кой изпълнява свободните удари и дузпите във Висшата лига. Защитниците са особено привлекателни тук, като Лукас Дигн (5,5 млн. паунда) е отличен пример за защитник, който изпълнява дузпи и по този начин е способен да спечели много точки през седмицата.

Внимателно изберете своя капитан

Ако сериозно искате да постигнете добри резултати във FPL през сезон 2021-22, изборът на капитан ще бъде от съществено значение. Вашият капитан ще печели двойни точки през всяка седмица на играта и не забравяйте винаги да избирате от най-силните си играчи с благоприятни мачове.

Използвайте разумно „уайлдкард“

Получавате два чипа „уайлдкард“, които можете да използвате през сезона – един преди 28 декември и втори след тази дата. Изкушението може да е да го активирате веднага, евентуално след разочароваща първа седмица или две от сезона, но се опитайте да не взимате прибързани решения и използвайте своята „уайлдкард“ само когато сте сигурни, че трябва да обновите състава си, и със сигурност не когато искате да направите само една или две промени.

Не забравяйте за чиповете си

От само себе си се разбира, но не пропускайте възможността да използвате всички налични чипове. Това е особено важно, ако към края на сезона все още ви остават такива, тъй като например не можете да използвате уайлдкард и троен капитан в една и съща седмица, а само по един.

Какво представляват бонусните точки и как се изчисляват?

Бонус точки се присъждат на тримата „най-добре представили се“ играчи във всеки мач от Висшата лига.

Официалната дефиниция, предоставена от уебсайта на FPL, гласи: „Системата за бонус точки (BPS) използва редица статистически данни, за да създаде резултат BPS за всеки играч.

„Тримата най-добре представили се играчи във всеки мач ще получат бонус точки. На играча с най-висок резултат ще бъдат присъдени 3 точки, на втория по резултат – 2 точки, а на третия – 1 точка.“

В случай на равенство, между първо, второ или трето място, точките ще бъдат разделени по съответния начин. Например при равенство за първото място играчите 1 и 2 ще получат по три точки, а играчът 3 – една точка.

Пълно обяснение за това какво се случва в случай на равенство на бонус точките, както и за системата за бонус точки, използвана от FPL, и нейното функциониране, можете да намерите в раздела „Правила“ на официалния уебсайт.

Какво е Fantasy Draft ?

Fantasy Draft ви позволява да създадете или да се присъедините към лига за драфт срещу приятели и семейство или към публична лига срещу общността на Fantasy.

Можете да имате до 16 отбора в лигата за драфт, въпреки че официалният уебсайт на FPL препоръчва 8 отбора като добър брой, за да се гарантира, че има достатъчно топ играчи.

След това трябва да определите дата за провеждане на драфта, в който играчите ще имат възможност да попълнят своите отбори от 15 души, като се редуват да избират отделни играчи от 20-те отбора от Висшата лига. За разлика от оригиналната игра не се прилагат бюджетни правила.

Има общо 15 кръга на драфта, за да може всеки играч да има пълен отбор от 15 души, като първоначално се генерира случаен ред, който след това се „премества“ от кръг в кръг, като всеки път редът на избиране се променя.

По време на всеки кръг мениджърът на FPL има на разположение между 30 и 120 секунди (по подразбиране 90 секунди), за да избере играч, който да се присъедини към неговия отбор. Ако не успеете да изберете играч в рамките на определеното време, той ще бъде автоматично назначен.

След провеждането на драфта има възможност да се привлекат неразпределени играчи чрез заявки за освобождаване. В зависимост от настройките, зададени за вашата лига, има и възможност да разменяте играчи с други мениджъри на FPL.

За пълно обяснение на Fantasy Draft, правилата и начина на работа можете да посетите официалния уебсайт на Fantasy Premier League.

Кои са най-добрите играчи за избор във Fantasy Premier League?

На всеки регистриран играч от 20-те отбора от Висшата лига на Англия се определя цена, като играчите с най-висока стойност се считат за „най-добрите“ и най-вероятно ще спечелят най-много точки през сезона.

Двамата най-скъпи играчи в играта са нападателят на Тотнъм Хари Кейн и нападателят на Ливърпул Мохамед Салах, които са на разположение за по 12,5 милиона паунда.

Всъщност играчите в средата на терена и в предни позиции съставляват по-голямата част от най-скъпите активи в играта, а най-скъпият защитник е десният бек на Ливърпул Трент Александър-Арнолд (7,5 млн. паунда).

Що се отнася до най-скъпите вратари, има трима, които са оценени на 6 млн. паунда: Едуард Менди, Алисон и Едерсон.

Най-добрите играчи във Fantasy Premier League
Най-добрите играчи във Fantasy Premier League

Какво е „‘Gameweek“ и кога са крайните срокове за трансфери и промени?

„‘Gameweek“ по същество се отнася до мачовете от Висшата лига, които ще се изиграят в определен период от време, като в най-често срещаната седмица на игрите се играят 10 мача и участват всички 20 отбора от Висшата лига.

Все пак има и изключения, като в определени седмици даден отбор може да има повече от един мач, който да се брои за част от седмицата, докато други отбори може изобщо да нямат мач за изиграване.

През сезон 2021-22 г. във Висшата лига ще се изиграят общо 38 игрови седмици, като първата ще започне на 13 август.

С игровите седмици са свързани крайните срокове, в които трябва да направите всички трансфери и промени в отбора преди определен ден и час.

Крайният срок за първата игрова седмица от кампанията 2021-22 г. е 20:30 ч. (българско време) в петък, 13 август.

Какво представляват „чиповете“ във Fantasy Premier League?

На всеки отбор се разпределят чипове, които могат да се използват през сезон 2021-22 г. във Висшата лига, за да подпомогнат и подобрят представянето и събирането на точки.

Те са: Bench Boost, Triple Captain, Free Hit and Wildcard.

Bench Boost позволява на отбора да получава точки за стартовите си XI и резервите и може да се използва веднъж през сезона. Free Hit пък дава възможност на мениджъра на FPL да направи неограничен брой трансфери в отбора си за една-единствена игрова седмица.

Чипът Triple Captain също може да се използва само веднъж през сезона и означава, че играчът, избран за ваш капитан, ще спечели три пъти повече точки за една игрова седмица.

Чипът Wildcard може да се използва два пъти през сезона – първия път преди 28 декември, а втория след тази дата до края на кампанията 2021-22 г. – и позволява извършването на неограничен брой трансфери.

Какви награди можете да спечелите във Fantasy Premier League?

За отборите, които се представят добре, са предвидени различни награди през сезон 2021-22 г.

Голямата награда за класиране на първо място в общото класиране на Fantasy Premier League на всички глобални играчи е почивка за седем нощувки в Обединеното кралство, включително ВИП пропуски за два мача от Висшата лига през 2022-23 г.

Има и други награди, включително часовник Hublot, копие на FIFA 22 и игрова конзола.

Освен това има и редица награди, които се дават на класиралите се на второ и трето място, на победителя в турнира за Купата на FPL за 2021-22 г., както и на тези, които спечелят наградите „Мениджър на месеца“ и „Мениджър на седмицата“.

Заповядайте в лигата на footballlife.bg

Код за достъп: dlyne1

Линк към лигата

Победителя в нашата лига ще спечели три каси бира, като съответно втория две и третия една.

Нека най-добрия победи!

Упсех!

Свързани постове

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.