Fantasy Premier League 2022-23: Съвети, най-добри играчи, правила, награди и ръководство за играта FPL

Fantasy Premier League 2022-23: Съвети, най-добри играчи, правила, награди и ръководство за играта FPL

От създаването на отбор до използването на уайлдкард – всичко, което трябва да знаете за Fantasy Premier League за кампанията 2022-23 г.

Стартът на Висшата лига за сезон 2022-23 наближава бързо и вълнението за новия сезон на фентъзи футбола нараства.

Макар че в интернет се предлагат множество игри за, Fantasy Premier League (FPL) безспорно е най-популярната и предлага на потребителите възможността да се борят със своите приятели и съперници по целия свят.

Така че, независимо дали сте опитен ветеран във FPL, или начинаещ, който тепърва започва да навлиза в играта, това ръководството предлага всичко, което ви е необходимо преди новата кампания.

Как да регистрирате отбор за Fantasy Premier League 2022-23?

За да регистрирате отбор за Fantasy Premier League 2021-22, посетете официалния уебсайт на играта и ако все още нямате акаунт, кликнете върху „Sign Up Now“.

След като въведете необходимата информация ще можете да изберете име на отбора, а след това е време за най-приятната част – да изберете играчите си!

Всеки мениджър на FPL разполага с бюджет от 100 милиона паунда и трябва да избере общо 15 играчи: двама вратари, петима защитници, петима полузащитници и трима нападатели. Можете да изберете максимум трима играчи от всеки отбор от Висшата лига.

Имате неограничен брой трансфери до 20:30 ч. (българско време) в петък, 5 август – час и половина преди първия мач от Висшата лига за новия сезон – и има опция „Auto Pick“, ако искате играта да избере пълен състав вместо вас.

blank

Как се играе Fantasy Premier League и какви са правилата?

Основната цел на Fantasy Premier League е да се съберат възможно най-много точки през целия сезон 2022-23.

От състава си от 15 играчи трябва да изберете стартова XI за всяка „Gameweek“ – повече за това по-късно – и те ще получават точки въз основа на представянето си във всеки мач.

Можете да подредите отбора си във всякаква формация, въпреки че винаги трябва да има избран един вратар, поне трима защитници и поне един нападател.

Също така е важно да подредите реда на резервната скамейка, тъй като играта автоматично ще замени играч, ако някой от играчите в стартовия ви отбор не играе през седмицата.

Tрябва да изберете капитан и заместник-капитан преди всяка игрова седмица.

Капитанът на вашия отбор ще получи двойно повече точки, докато заместник-капитанът е резервен избор, в случай че първоначалният ви избор не играе, и по този начин двойните точки ще бъдат присъдени на алтернативния избор.

Автоматично ще бъдете включени в различни „general leagues“, включително лига на феновете, основана на отбора, който подкрепяте, лига на страната, лига на „Gameweek“ в зависимост от това кога сте се регистрирали, и обща лига.

Има и възможност да създадете минилига с покани, както в класически стил, така и в стил „head-to-head“, за да играете срещу приятели.

Наред със стандартния формат на лигата, отборите на FPL автоматично се включват в купата, като началната дата се определя от общия брой на играчите, които са се включили в играта.Как се определят точките във FPL?

Точките се присъждат на всеки играч въз основа на представянето му в даден мач, като се прилагат следните критерии:

ДействиеТочки
За игра до 60 минути1
За игра 60 минути или повече 2
За всеки гол, отбелязан от вратар или защитник6
За всеки гол, отбелязан от полузащитник5
За всеки гол, отбелязан от нападател4
За всяка асистенция за гол3
За чиста мрежа на вратар или защитник4
За чиста мрежа от полузащитник1
За всеки 3 спасени удара от вратар1
За всяка спасена дузпа5
За всяка пропусната дузпа-2
Бонус точки за най-добрите играчи в мача1-3
За всеки 2 гола, допуснати от вратар или защитник-1
За всеки жълт картон-1
За всеки червен картон-3
За всеки автогол-2

Най-добрите съвети за силен сезон във Fantasy Premier League

 • Няма нужда да имате двама скъпи вратари

Тъй като само един от двамата ви вратари ще може да играе всяка седмица, стремете се основният ви вратар да бъде играч на стойност над 4,5 млн. паунда, като Алисон (5,5 млн. паунда), Едерсон (5,5 млн. паунда) или Едуард Менди (5 млн. паунда), и се уверете, че резервният ви вратар е един от най-евтините играчи за 4 млн. паунда.

 • Преодоляване на покачването на цените

След всяка игрова седмица цените на някои играчи ще се увеличават или намаляват в зависимост от тяхната популярност сред общността на FPL, свързана с трансферната активност. Ако сте сигурни, че искате даден играч да е титуляр в следващия ви мач, най-добре е да направите трансфера по-рано, за да избегнете повишаването на цената му и по този начин да намалите бюджета си.

 • Отложете трансферите и промените в отбора възможно най-дълго.

Въпреки че е важно да се преодолее покачването на цената, вероятно е по-добре да изчакате до последния възможен момент, за да направите промени в отбора си преди началото на „Gameweek“. Това дава възможност за актуализиране на информацията за отбора от страна на мениджърите по време на пресконференциите и ви дава по-ясна представа за това кои играчи от вашия отбор или тези, които планирате да трансферирате, ще играят или не.

 • Обърнете внимание на изгодните играчи

През първите няколко игрови седмици ще стане ясно кой ще е играе редовено като титуляр и кой е във добра форма във Висшата лига. Възможно е да има някои изненади и изгодни оферти, като например Джарод Боуен (8,5 млн. паунда) е идеален пример за това, тъй като в началото на миналия сезон цената му беше само 6,5 млн. паунда, а след това той постигна впечатляващите 206 точки.

 • Запознайте се с изпълнителите на дузпи

Полезно е да знаете кой изпълнява свободните удари и дузпите във Висшата лига.

Защитниците са особено привлекателни тук, като Трент Александър-Арнолд (7,5 млн. паунда) е отличен пример за играч, който редовно изпълнява пряк свободни удари и по този начин е способен да спечели много точки.

 • Внимателно изберете своя капитан

Ако сериозно искате да постигнете добри резултати във FPL през сезон 2022-23, изборът на капитан ще бъде от съществено значение. Вашият капитан ще печели двойни точки през всяка седмица на играта и не забравяйте винаги да избирате от най-силните си играчи с благоприятни мачове.

 • Използвайте разумно „wildcard“

Получавате два чипа „уайлдкард“, които можете да използвате през сезона – един преди 12 ноември и втори след 26 декември, който остава отворен до края на кампанията 2022-23 г.

Изкушението може да е да го активирате веднага, евентуално след разочароваща първа седмица или две от сезона, но се опитайте да не взимате прибързани решения и използвайте „уайлдкард“ само когато сте сигурни, че трябва да преработите състава си, и със сигурност не когато искате да направите само една или две промени.

 • Не забравяйте за чиповете си

От само себе си се разбира, но не пропускайте възможността да използвате всички налични чипове. Това е особено важно, ако към края на сезона все още ви остават такива, тъй като например не можете да използвате уайлдкард и троен капитан в една и съща седмица, а само по един.Какво представляват бонусните точки и как се изчисляват?

Бонус точки се присъждат на тримата „най-добре представили се“ играчи във всеки мач от Висшата лига.

Официалната дефиниция, предоставена от уебсайта на FPL, гласи: „Системата за бонус точки (BPS) използва редица статистически данни, за да създаде резултат BPS за всеки играч.

„Тримата най-добре представили се играчи във всеки мач ще получат бонус точки. На играча с най-висок резултат ще бъдат присъдени 3 точки, на втория по резултат – 2 точки, а на третия – 1 точка.“

В случай на равенство между първо, второ или трето място точките ще бъдат разделени по съответния начин. Например при равенство за първо място играчи 1 и 2 получават по три точки, а играч 3 – една точка.

Пълно обяснение за това какво се случва в случай на равенство на бонус точките, както и за системата за бонус точки, използвана от FPL, и нейното функциониране, можете да намерите в раздела „Rules“ на официалния уебсайт.

Кой са най-добрите играчи, които можем да изберем в отбора си?

На всеки регистриран играч от 20-те отбора от Висшата лига на Англия се определя цена, като играчите с най-висока стойност се смятат за „най-добрите“ и с най-голяма вероятност да спечелят най-много точки през сезона.

Най-скъпият играч в играта е футболиста на Ливърпул Мохамед Салах, който е на разположение за 13 милиона паунда – увеличение с 0,5 милиона паунда от 2021-22 г.

Всъщност играчите в средата на терена и в предни позиции съставляват по-голямата част от най-скъпите активи в играта, а най-скъпият защитник е десният бек на Ливърпул Трент Александър-Арнолд (7,5 млн. паунда).

Що се отнася до най-скъпите вратари, има трима, които са оценени на 5,5 млн. паунда: Алисон, Едерсон и Уго Лорис.

В същото време най-скъпите нападатели в играта са нападателят на Тотнъм Хари Кейн и лятното попълнение на Манчестър Сити Ерлинг Холанд, които са оценени на 11,5 млн. паунда.

blank

Какво е „Gameweek“ и кога са крайните срокове за трансфери и промени?

„Gameweek“ по същество се отнася до мачовете от Висшата лига, които ще се изиграят в определен период от време, като в най-често срещаната „Gameweek“ се играят 10 мача и участват всички 20 отбора от Висшата лига.

Все пак има и изключения, като в определени седмици даден отбор може да има повече от един мач, който да се брои за част от седмицата, докато други отбори може изобщо да нямат мач за изиграване.

През сезон 2021-22 г. във Висшата лига ще се изиграят общо 38 „Gameweek“, като първата ще започне на 5 август.

С игровите седмици са свързани крайните срокове, в които трябва да направите всички трансфери и промени в отбора преди определен ден и час.

Крайният срок за първата игрова седмица от кампанията 2022-23 г. е 20:30 ч. (българско време) в петък, 5 август.

Какво представляват „Chips“ във Fantasy Premier League?

На всеки отбор се предоставят чипове, които могат да се използват през сезона 2022-23 г. на Висшата лига, за да подпомогнат и подобрят представянето и събирането на точки.

Те са: Bench Boost, Triple Captain, Free Hit and Wildcard.

Bench Boost позволява на отбора да получава сбор от точки за стартовите си XI и резервите и може да се използва веднъж през сезона. Free Hit пък дава възможност на мениджъра на FPL да направи неограничен брой трансфери в отбора си за една-единствена „Gameweek“.

Чипът „Triple Captain“ също може да се използва само веднъж през сезона и означава, че избраният от вас играч ще получи три пъти повече точки за една игрова седмица.

Чипът „Wildcard“може да се използва два пъти през сезона – първият преди преди 12 ноември, а вторият след 26 декември – и позволява извършването на неограничен брой трансфери.

От FPL обявиха също, че между 12 ноември и 26 декември ще има неограничени безплатни трансфери заради Световното първенство по футбол през 2022 г., което се провежда в Катар.Какви награди можете да спечелите във Fantasy Premier League?

За добре представилите се отбори през сезон 2022-23 г. са предвидени различни награди.

Голямата награда за класиране на първо място в общото класиране на Fantasy Premier League на всички глобални играчи е почивка за седем нощувки в Обединеното кралство, включително ВИП пропуск на два мача от Висшата лига през 2023-24 г.

На това лице се предоставят и други награди, включително свързан часовник Hublot, копие на FIFA 23 и преносим компютър или смартфон.

Има и асортимент от награди, които се дават на класиралия се на второ място, на трето място и на носителя на Купата на FPL за 2022-23 г., както и на тези, които спечелят наградите „Мениджър на месеца“ и „Мениджър на седмицата“.Свързани постове

1 Comment

  blank
 • Здравей те

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *