„Никой не ни харесва, но на нас не ни пука!“ Хулиганите от „Милуол“: Преди и сега

„Никой не ни харесва, но на нас не ни пука!“ Хулиганите от „Милуол“: Преди и сега

ФК „Милуол“ несъмнено е по-известен със своите привърженици, отколкото със спортната си сила, поради лошата слава, която му печелят хулиганите от агитката.

Най-ранните данни за футболно хулиганство на „Милуол“ датират още от преди 110 години, когато отборът играе срещу „Уест Хям Юнайтед“ през 1906г. По онова време огромната част от агитките и на двата отбора се състоят главно от докери от конкурентни компании в бизнеса. В резултат на това, напрежението по време на мача ескалира и това довежда до сблъсъци по трибуните.

Масовите сблъсъци на фенове продължават и през 20-те, 30-те и 40-те години, като достигат връхната си точка през 70-те и 80-те, когато британският футболен хулиганизъм бележи своя апогей. През 70-те и 80-те години, ФК „Милуол“ се превръща в синоним на футболното насилие, а привържениците му са сред най-страховитите в страната.

Първоначално името на агитката на Милуол е “F-Troop”. По-късно, обаче, хулиганите от Южен Лондон стават по-известни като “Bushwackers.”

Безспорно най-сериозният инцидент, в който се замесват хулиганите от „Милуол“, се случва през март 1985г. по време на мач от Купата на Футболната Асоциация срещу „Лутън Таун“. Играта е прекратена в 14-тата минута поради струпвания на фенове и сблъсъци по трибуните, като агресията се пренася и на терена. В крайна сметка мачът се доиграва и завършва с 1-0 за „Лутън“.

Размириците от 1985г. водят до строги рестрикции и наказания за феновете, заради опитите на властите да сложат край на хулиганизма в Обединеното кралство.

„Милуол“ днес

ФК „Милуол“ остава в историята като клубът с най-много наложени забрани в Обединеното кралство. Въпреки огромния брой забрани и въвеждането на членска система за феновете на родния им стадион “The Den”, и до днес се срещат нерегистрирани сред тях.

И докато официалният им брой е далеч по-малък отколкото е бил през 70-те и 80-те години, гостуванията на „Милуол“ на чужд терен си остават рисковани и потенциално опасни за феновете от противниковия отбор, особено ако са от конкурентните клубове „Челси“ и „Уест Хям Юнайтед“.

Най-жестоката проява на насилие от последните години се случва в „Ъптън Парк“ по време на дерби със заклетия им съперник „Уест Хям Юнайтед“.

Хулиганите се бият вътре и извън стадиона и това се превръща в една от най-жестоките прояви на насилие, каквито Лондон не виждал от много време.

Въпреки усилията на клуба, Футболната Асоциация и властите да ограничат футболното хулиганство на „Милуол“, агресията на феновете все още е част от дербитата.

Много експерти смятат, че търсенето на сензация от страна на медиите допринася за лошата репутация на феновете на „Милуол“. В действителност, обаче, и до днес все още се срещат нерегистрирани привърженици на клуба по дербита и важни мачове.

Свързани постове

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *