УЕФА Лига на конференциите: Всичко което трябва да знаете

УЕФА Лига на конференциите: Всичко което трябва да знаете

УЕФА Лига на конференциите: Всичко което трябва да знаете

През следващия сезон, когато започват мачовете в Европа, за първи път от повече от 20 години насам ще има трети турнир в мъжките клубни лиги на УЕФА. Обясняваме кой ще участва и кога ще се играят мачовете.

Кои отбори ще вземат участие в Лига на конференциите?

Общо 184 отбора ще участват през сезона, включително поне по един от всяка от 55-те асоциации и 46 клуба, които се прехвърлят от Шампионската лига или Лига Европа.

Преди груповата фаза ще се проведат три квалификационни кръга и един плейофен кръг (разделени на основен кръг и шампионски кръг за тези, които се прехвърлят от Шампионската лига и Лига Европа). Списъкът за достъп обяснява кои отбори (включително някои носители на национални купи) влизат от кои асоциации и в кои кръгове, както и как клубовете се прехвърлят от други състезания.

Списък за достъп 2021-24

Нито един от отборите не се класира директно за груповата фаза, а 32-те отбора се състоят от:

  • 17 отбора от основния път на Лига на конференциите на УЕФА Европа
  • 5 отбора от шампионския кръг на Шампионската лига
  • 10 отбора, елиминирани в плейофите на Лига Европа

Как ще се проведе турнира?

Ще има осем групи с по четири отбора, след което ще се играят плейофи, осминафинали, четвъртфинали, полуфинали и финалът.

Победителите в осемте групи автоматично се класират за осминафиналите. След това преди осминафиналите ще се играят допълнителни плейофи за изпадане между осемте отбора, заели второ място в групите, и третите отбори в групите на Лига Европа на УЕФА.

Първи финал: Тирана

Националната арена (Arena Kombëtare) с капацитет 21 690 места ще бъде домакин на първия финал на 25 май 2022 г., както бе обявено от Изпълнителния комитет на УЕФА на 3 декември 2020 г. Стадионът е открит през ноември 2019 г. с европейската квалификация между Албания и Франция. Построен е с помощта на програмата на УЕФА за подпомагане HatTrick на мястото на бившия стадион Кемал Стафа в центъра на албанската столица.

Кога ще се провеждат мачовете?

Мачовете от УЕФА Лига на конференциите ще се провеждат в четвъртък заедно с мачовете от Лига Европа (въпреки че финалът в Тирана ще бъде седмица след финала на Лига Европа в Севиля на 18 май 2022 г.). Мачовете от двете състезания по принцип ще бъдат разпределени поравно между двата часови интервала.

Жребий за първия квалификационен кръг: 15 юни
Жребий за втория квалификационен кръг: 16 юни
Първи квалификационен кръг: 8 и 15 юли
Жребий за третия квалификационен кръг: 19 юли
Втори квалификационен кръг: 22 и 29 юли
Жребий за плейофния кръг: 2 август
Трети квалификационен кръг: 5 и 12 август
плейофи: 19 и 26 август

Жребий за груповия етап: 27 август
Групов етап: 16 и 30 септември, 21 октомври, 4 и 25 ноември, 9 декември

Жребий за плейофите на елиминационния кръг: 13 декември
Плейофите на елиминационния кръг: 17 и 24 февруари
Жребий за осминафиналите: 25 февруари
Кръг на осминафиналите: 10 и 17 март
Жребий за четвъртфиналите и полуфиналите: 18 март
Четвъртфинали: 7 и 14 април
Полуфинали: 28 април и 5 май
Финал: 25 май (Национална Арена, Тирана)

Какво ще получи победителя?

Победителят ще получи място в груповата фаза на Лига Европа през следващия сезон, ако не се е класирал за Шампионската лига на УЕФА чрез националното си първенство.

Защо се въвежда УЕФА Лига на конференциите?

Новата структура на клубните състезания на УЕФА ще гарантира, че поне 34 национални асоциации на УЕФА ще бъдат представени в груповата фаза на едно или повече състезания.

В груповата фаза на Шампионската лига на УЕФА ще има минимум 14 национални шампиона, в груповата фаза на Лига Европа на УЕФА – между 8 и 11 национални шампиона, а в груповата фаза на УЕФА Лига на конференциите – между 9 и 12 национални шампиона. Всички асоциации членки ще имат достъп до трите клубни състезания, а квотите на всички асоциации ще останат непроменени.

Президентът на УЕФА Александър Чеферин заяви: „Новото клубно състезание на УЕФА прави клубните състезания на УЕФА по-всеобхватни от всякога. Ще има повече мачове за повече клубове, а в груповите етапи ще бъдат представени повече асоциации.“

Ще се отрази ли това на другите лиги?

Въвеждането на Лига на конференциите няма да повлияе на Шампионската лига. Въпреки това груповата фаза на Лига Европа ще бъде намалена от 48 на 32 отбора – осем групи по четири отбора.

Осемте победители в групите на Лига Европа автоматично се класират за осминафиналите. Преди осминафиналите на Лига Европа ще има и допълнителни плейофи, които ще се проведат между осемте отбора, заели второ място в групите на Лига Европа, и осемте отбора, заели трето място в групите на Шампионската лига.

Списъкът за достъп до Лига Европа също ще се промени по съответния начин, като към победителите в Лига на конференциите от предходния сезон в груповата фаза ще се присъединят 11 отбора, които се класират директно чрез националните си асоциации.. Освен това десет отбора ще влязат в групите на Лига Европа чрез квалификациите на УЕФА, а други десет – чрез квалификациите на Шампионската лига.

Снимка и информация: uefa.com

Свързани постове

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *