“Видео асистент рефер” – Системата, която бавно отнема романтиката от “красивата игра”

“Видео асистент рефер” – Системата, която бавно отнема романтиката от “красивата игра”

С неспирното развитие на технологичния свят, технологиите все повече започват да имат голямо влияние върху човека, правейки го до голяма степен зависим от тях за почти всеки един аспект от живота. Но ако си мислите, че те се използват само в индустриите и големите компании, трябва да знаете, че технологиите имат своето приложение и в света на спорта, като например тенис, волейбол, баскетбол и т.н. Футболът е считан за най-популярния спорт в света и дълго време технологиите не стояха на дневен ред при него, но през 2018 година сякаш се случи неизбежното, когато бе официално въведена системата “Видео асистент рефер”. Тя започна да се използва още в началото на сезона в Бундеслигата и Серия А, но можем да откроим Световното първенство в Русия като моментът, в който новата иновация се утвърди като един от неразделните елементи във вземането на важни решения по време на мачовете.

Всъщност малко преди ВАР да се появи на бял свят, успешно бе въведена технологията за голлинията, чрез която реферът бива уведомен в рамките на секунда или две, ако топката е преминала линията на вратата, което създава по-малко объркване за феновете и по-малко причини за играчите да се оплакват на съдията. Точно както въвеждането на “Ястребовото око” в тениса, интегрирането на тази технология във футбола също се оказа доста полезен ход. И докато голяма част от футболните привърженици приветстваха с отворени обятия гореспомената система, не така стояха нещата с ВАР, която породи доста повече скептицизъм у тях, като и до ден днешен продължава да е гореща тема за обсъждане, заради проблемите, които щеше да създаде впоследствие.

Футболът е известен като “красивата игра”, и с основание това е така. Никой друг спорт не носи емоциите, които носи един футболен мач, да кажем, и именно заради това феновете искат играта да бъде прекъсвана колкото се може по-малко, но точно обратното носи ВАР. При представянето й като нововъведение в спорта, беше казано, че времето, което ще се прекара в нейното използване, ще бъде минимално, но всички бързо научихме, че това съвсем няма да се окаже вярно. Често отнема минута, две, а понякога и повече, за да стоим и да гледаме съдията с ръка на ухото му, или с телевизор пред себе си, преди да съобщи своето решение.

Това напълно убива интензитета на играта, а заедно с него изчезва и атмосферата, която всички познаваме и обичаме, с непрекъснатото пеене, стенания и викове. Само си представете как се чувстват тези, които наблюдават срещата от стадиона. За тях няма повторения, няма начин да разберат какво се е случило, или поради каква причина ВАР се вкарва в действие, което често пъти ги кара просто да си останат вкъщи и да наблюдават мача от телевизора, вместо да седят на студа, докато чакат съдията да вземе своето решение.

Освен че оказва влияние върху атмосферата, ВАР нерядко пъти отнема и от радостта при отбелязан гол. Голът във футбола е нещо различно, всяко едно попадение е специално, особено ако го видиш на живо. Преди беше нужна само частица от секундата, за да погледнем към страничния рефер и да видим дали той е вдигнал флага си, но откакто технологията се използва, не знаем дали даден гол всъщност ще се окаже наистина гол, докато арбитърът не сложи ръка върху слушалката си, и накрая се получава така, че си отпразнувал гол на любимия си отбор, само за да бъде отменен.

Разбира се, това че системата е един вид изкуствен интелект, не означава, че тя е безгрешна. ВАР присъства във футбола от достатъчно време и може би всеки един от нас е ставал свидетел поне на няколко ситуации, в които технологията е взела противоречиво решение. Някои решения са по-лесни за преглъщане от други, но натрупването на подобни ситуации несъмнено ще има своето отражение върху съдиите. Те ще бъдат подигравани и към тях ще бъдат отправени нецензурни реплики всеки път, когато сгрешат, но в края на краищата те не просто ще са взели грешното решени, но и ще са загубили време, за да го направят.

В крайна сметка, системата “Видео асистент рефер” има както своите поддръжници, така и своите противници. Ако разполагахме с магическа пръчка, може би всеки един от нас би направил футбола идеален по свой собствен модел, но за момента ще трябва да се концентрираме върху нещата, които правят играта такава, каквато я обичаме.Снимка: Wired

blank

Владислав Риждов

https://footballlife.bg/

Свързани постове