България мечтае, но Евро 2024 изглежда далеч

България мечтае, но Евро 2024 изглежда далечЖребият за европейските квалификации бе изтеглен преди няколко дни във Франкфурт. Общо 53 национални селекции ще спорят за мястото си на футболния форум, който ще се проведе в Германия от 14 юни до 14 юли 2024 г.

Сред страните, бленуващи за Евро 2024, е България. Но дали мечтата може да се превърне в реалност, или е утопия, ще научим следващата година, когато ще се изиграят квалификационните срещи.

България попадна в група “G”

Трябва да признаем, че жребият бе благосклонен към нас и няма как да искаме нещо по-добро. Друг е въпросът доколко нашият отбор може да преодолее съперниците си.

От първа урна изтеглихме Унгария, която се справи блестящо в Лига на Нациите и победи Англия и Германия. Вторият фаворит за излизане от групата ни е Сърбия. Западната ни съседка разполага с огромен набор от таланти, които се подвизават в европейските грандове.

Тимовете от нашата черга, които са ни реалните опоненти в групата, са Черна гора и Литва. Факт е, че имаме поражения и от двата отбора през последните 10-12 години, но ако целим участие на Евро 2024, трябва да се справим с тях.

Колко точки са ни нужни за класиране

Справка от последните няколко квалификации показва, че ще са нужни между 14 и 16 точки за финиширане на първа или втора позиция.

Не бива да пропускаме факта, че в предишните, които бяха за участие на Евро 2020, спечелихме едва 6 пункта. Записахме само една победа – срещу Чехия, оформихме три ремита и допуснахме цели 4 загуби.

За да излязат сметките и да попаднем на голям форум за първи път от 20 години, не трябва да се допускат грешки срещу Литва. Спечелването на 6 точки от двата двубоя срещу литовци е задължително. Поне четири пункта ще са необходими от срещите с Черна гора. Още първият ни мач е срещу тях, на стадион “Васил Левски”, и е важно да започнем с успех.

Акумулирането на актив от 14-16 точки минава през поне една победа и едно реми от мачовете с Унгария и Сърбия. Няма да е лесно, но тимът на Младен Кръстаич е длъжен да даде всичко от себе си, за да се озове на Европейското първенство в Германия.

Програма на квалификациите за Евро 2024

  • България срещу Черна гора на 24 март 2023 г.
  • Унгария срещу България на 27 март 2023 г.
  • Литва срещу България на 17 юни 2023 г.
  • България срещу Сърбия на 20 юни 2023 г.
  • Черна гора срещу България на 10 септември 2023 г.
  • България срещу Литва на 14 септември 2023 г.
  • България срещу Унгария на 16 ноември 2023 г.
  • Сърбия срещу България на 19 ноември 2023 г.

Има ли шансове България за класиране на Евро 2024

Преглед на очакванията в букмейкърите ни показва, че фаворитите за класиране от група “G” са Сърбия (2.10 за победител) и Унгария (2.75 за победител).

Според експертите Черна гора има най-големи шансове да завърши на 3-та позиция.

За класиране в топ 2 от страна на “лъвовете” се дава коефициент 6.00, докато обратната гледна точка (България да НЕ финишира в топ 2) бива оценена с 1.10. Това е показателно, че не се намираме в състояние да се борим за участие на Евро 2024, но апетитът идва с яденето.

Играчите на Кръстаич показаха срещу Северна Македония, че могат да объркат сметките на някои отбори.Свързани постове

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *