Брат срещу брата

Брат срещу брата

Футболисти от едно семейство, защитаващи различни национални отбори

1. Джон и Арчи Гуудол

Двамата определено не са световни звезди, познати на широката общественост, но всъщност те са първите двама братя, които решават да играят за различни държави. Всеки един от тях избира да играе за държавата, в която е роден. Нападателят, Джон Гуудол е роден в Лондон и изиграва 14 мача за Англия в края на 19-ти век. В тези 14 мача Джон бележи впечатляващите 12 гола. Централният защитник, Арчи пък е роден в Белфаст и избира да представлява Северна Ирландия. Той играе за страната си почти до 40 годишна възраст, като през 1903 година бележи гол за Северна Ирландия на 38 години и 283 дни. С това попадение Арчи Гуудол се превръща в най-възрастния гол-майстор в историята на Северна Ирландия.

2. Кристиан и Макс Виери

Подобно на братя Гуудол и братя Виери представляват държавите, в които са родени. Кристиан е роден в Италия, след което семейството му се мести да живее в Австралия. Там се ражда и по-малкият брат Макс. Кристиан е доста по-известният от двамата братя, като той все още е италианецът с най-много голове за националния отбор на световни първенства, като бележи девет гола в девет мача през 1998 и 2002 година.  Същевременно кариерата на Маск Виери определено не е толкова впечатляваща, като той записва едва 6 мача за Кенгурутата през 2004 и 2005 година.3. Тим и Крис Кейхил

Тим Кейхил е един от най-изявените австралийски футболисти. Той все още е играчът с най-много голове за националния отбор на Австралия. За Кенгурутата Тим Кейхил отбелязва 50 гола в малко над 100 мача. Тим обаче е от самоанско потекло. Той дори играе за националния отбор на Самоа до 20 години през 1994 година. След като ФИФА променя правилата си относно избора на национален отбор, Тим Кейхил има възможност да избира между националните отбори на Англия, Ирландия, Австралия и Самоа. Той избира Австралия, което определено се оказва правилният избор за него. Далеч по-малко известният му брат Крис избира да играе за Самоа. Крис изиграва 15 мача за островната държава, в част от които извежда тима с капитанската лента.

4. Стив и Парфе Манданда

Стив Манданда направи впечатляваща кариера във Франция, като е с почти легендарен статут в Олимпик Марсилия с над 450 мача за тима. Въпреки че е роден в ДР Конго, Стив Манданда избира да защитава цветовете на Франция, където живее от две годишен. Вратарят на Марсилия има 34 мача за националния отбор на „петлите“. Обратното на него, брат му Парфе Манданда е роден във Франция, но избира да защитава цветовете на Конго. Парфе Манданда също е вратар, като изиграва 17 мача за ДР Конго. Интересна е случката и когато двамата братя НЕ се срещат на футболния терен. Става въпрос за една приятелска среща между Франция и Конго. Стив Манданда е на вратата на Франция през първото полувреме, докато брат му се появява на вратата на Конго за втората част от мача.

5. Тиаго и Рафиня Алкантара

Двамата са синове на световния шампион от 1994 година с Бразилия – Мазиньо. Тиаго е по-големият брат и се мести да живее в Испания със своя баща, когато е на 5 години. И двамата братя се развиват в школата на Барселона, като Тиаго решава да играе за Испания и дори е женен за испанка. С Ла фурия роха Тиаго е европейски шампион за юноши и за младежи. Рафиня от своя страна решава да защитава цветовете на родината на своя баща – Бразилия. Изборът му определено се отплаща, след като със Селесао Рафиня Алкантара печели олимпийското злато по футбол на игрите в Рио де Жанейро.

blank
Тиаго и Рафиня Алкантара

6. Пол, Матиас и Флорентин Погба

Наред с братя Азар, това е друго футболно трио от братя. Пол, Матиас и Флорентин са родени във Франция в семейството на емигранти от Гвинея. Определено Пол е най-талантливият от тримата, като прави впечатляваща кариера, играейки за отбори като Манчестър Юнайтед и Ювентус. Освен това Пол Погба е основен играч в националния отбор на Франция, като с „Петлите“ Пол е световен шампион от 2018 година. Матиас и Флорентин от своя страна избират да играят за Гвинея, явно осъзнавайки, че трудно ще пробият в състава на Франция. За родината на своите родители Матиас и Флорентин имат съответно 5 и 21 мача.7. Гранит и Таулант Джака

Още една двойка братя, в която единият брат доминира като качества. Определено Гранит Джака е по-стойностният от двамата играчи, макар феновете на Арсенал все още да са раздвоени в настроенията си спрямо полузащитника. Двамата са родени в Швейцария в семейството на косовски албанци. Двамата преминават през всички национални гарнитури на Швейцария, като интересен е фактът, че именно Гранит Джака съветва брат си да не играе за Швейцария. Това води до избора на Таулант да защитава цветовете на Албания. Двамата защитават един срещу друг в мач от груповата фаза на Евро 2016, като това е единственият случай в историята на европейските първенства, в който двама братя играят в мач, но за различни държави.

blank
Гранит и Таулант Джака

8. Жером и Кевин-Принс Боатенг

Може би единствената двойка братя в този обзор, в който и двамата братя имат прилична кариера. Жером Боатенг направи име в отбора на Байерн Мюнхен, докато Кевин-Принс игра за отбори като Милан, Барселона, Фиорентина и др. Двамата са родени в Германия, но баща им е с ганайско потекло. Това е и причината Кевин-Принс Боатенг избира да защитава цветовете на африканската държава, докато Жером е част от националния отбор на Германия. Двамата се срещат един срещу друг в няколко срещи между двете държави. В историята обаче остава срещата им на Световното първенство през 2006 година. Това остава единственият случай на Световни първенства, когато двама братя играят за различни държави.Свързани постове