“Челюстите на победата”: Историята за кучето, което спаси Юнайтед от изпадане

“Челюстите на победата”: Историята за кучето, което спаси Юнайтед от изпадане

Истината е, че всичко на този свят, което представлява живот, е история. Единствената разлика е, че някои истории се записват, докато други никога не достигат до повърхността на вниманието. Футболът обаче принадлежи към първата категория – благодарение на огромния интерес, който получава. През годините играта ни е дарила с редица впечатляващи истории. Някои от тях са мрачни и не си струва да бъдат разказвани, но въпреки това има и събития, които са толкова красиви, че се врязват в стените на вечността.Именно такава е историята за полицейското куче Брин, което спасява Юнайтед от изпадане. Е, тук клубът под микроскоп е Торки Юнайтед, а не грандът от Манчестър, но това не прави историята по-малко невероятна. Губейки с 2:0 на полувремето в двубоя им срещу Крю Александра, Торки задължително трябва да измъкнат нещо от срещата, за да не се превърнат в първия отбор, изпаднал от Футболната Лига през 1987 година.

Малко след началото на второто полувреме централният защитник Джим Макникъл отбелязва след статично положение, за да намали пасива на Торки и така пред “чайките” се открива лъч надежда. Това обаче, което следва, е нещо, което едва ли някой би предвидил, че може да се случи на футболен мач. Докато се опитва да изчисти топка край тъчлинията, голмайсторът Макникъл изневиделица бива нападнат от немска овчарка, която захапва десния му крак – очевидното кучето, на име Брин, е помислило, че играчът на домакините се приближава, за да нападне водача му.

Така Макникъл отсъства от игра за пет минути, които впоследствие биват добавени като допълнително време. И за да бъде всичко още по-шокиращо, Пол Добсън бележи изравнително попадение за домакините в последната минута от продължението, което се оказва достатъчно, за да запази статута на Торки, а със своите 17 шева, Джим Макникъл се превръща в герой за отбора си. Случилото се на 9 май 1987 г. пък привлича вниманието на една от най-популярните стрийминг платформи, Нетфликс, които пресъздават историята през 2019-а, като част от поредицата си, наречена “Губещите”, вдъхновена изцяло от истории от целия спортен свят.

blank

Владислав Риждов

https://footballlife.bg/

Свързани постове