Защо феновете на Брентфорд пеят Hey Jude?

Защо феновете на Брентфорд пеят Hey Jude?

Футболните клубове по света имат песни, които означават много за техните фенове. Стадионите щяха да бъдат доста скучни, ако ги нямаше!

Може би най-известната от тях във Великобритания е You’ll Never Walk Alone (Никога няма да ходиш сам), която се пее от феновете на няколко клуба, най-вече на „Ливърпул“ в Англия и „Селтик“ в Шотландия.

Въпреки това традиционната клубна песен на Брентфорд – от Висшата лига от Западен Лондон – е класика от 60-те години на миналия век на може би най-голямата група на всички времена – „Бийтълс“.

Нека разгледаме произхода на известния химн на Брентфорд и другите песни, приети от привържениците на клуба.

Песните на Брентфорд

Брентфорд, както и почти всеки футболен клуб, има редица песни и скандирания, с които привържениците вдъхновяват играчите на терена. Сред тях са най-известният им химн – Hey Jude на The Beatles, Brentford Till I Die и We Are Brentford.

След като прекараха последните седем десетилетия в долните лиги на английския футбол, феновете на клуба бяха известни и с песента We’re The Barcelona Of The Lower Leagues (Ние сме Барселона на долните лиги).

Защо феновете на Брентфорд пеят Hey Jude на техните мачове?

Феновете на Брентфорд пеят Hey Jude, защото Питър Гилъм, дикторът на стадиона на клуба, когато песента излиза през 1968 г., я пуска на стадиона за едно момиче, което познава, на име Джуди Кауфман – която е известна като Джуд – и песента бързо се превръща в химн на Брентфорд.

Брентфорд изигра – и спечели – първия си мач в най-високото ниво на футбола от 74 години през август 2021 г., когато победи Арсенал с 2:0, а кадрите на тълпата от 17 000, която пееше страстна версия на Hey Jude в чест на празника, не са за изпускане.

Клубът дори използва песента, за да обяви пристигането на нови играчи, като през юли 2021 г. подписа Джуд Ръсел, който се присъедини към Б отбора на Брентфорд.

Кои други футболни отбори пеят Hey Jude?

Въпреки че е тясно свързана с ФК Брентфорд, класиката на „Бийтълс“ Hey Jude се пее по различни причини от феновете на други клубове в Англия, най-вече на „Манчестър Сити“ и „Арсенал„.

Преди да бъде поет от Abu Dhabi United Group през 2008 г., Манчестър Сити за последен път печели титлата в английската висша дивизия през май 1968 г., а емблематичната песен Hey Jude е издадена само три месеца по-късно. Така верните на Сити бързо възприемат хита, въпреки силното съперничество между Манчестър и Ливърпул, родния град на „Бийтълс“.

На футболните фенове помага фактът, че песента, написана от Пол Маккартни, е изключително лесна за пеене, като припевът „Nahh, na, na, nahh-na-na, nahhhh, Hey Jude“ позволява заместването на почти всяка двусрична дума в края, която манчестърските запалянковци използваха като сложиха думата „Сити“

Феновете на „Арсенал“ пък започнаха да пеят Hey Jude, за да отпразнуват головете на бившия си нападател Оливие Жиру, като „Жиру“ напълно замени „Hey Jude“ в припева.

Свързани постове