Holmesdale Fanatics – ултрас острова на Острова

Holmesdale Fanatics – ултрас острова на Острова

Holmesdale Fanatics – ултрас острова на Острова

Англия е позната в цял свят като родината на футбола. За много хора Англия е също така и родината на организираните футболни агитки и футболното хулиганство. Футболното хулиганство в Англия започва да се заражда още през 60-те години на 20-ти век. Проявите на феновете дори са наричани много често „Британската зараза”. Ескалацията на напрежението по стадионите и извън тях води до две големи трагедии, свързани с феновете.

Най-напред през 1985 година фенове на Ливърпул вилнеят по време на финал от европейските клубни турнири на белгийския стадион „Хейзъл”. Резултатът е 39 загинали и много ранени. За някои от присъстващите психологическите последици от шока продължават с години.

4 години по-късно на стадион Хилсбъро – лошата организация и необезопасеният стадион водят до смъртта на 96 фена на Ливърпул. Дълги години близките на жертвите водиха съдебни дела, за да могат преди няколко години да докажат, че смъртта е била в резултат на престъпно неглижиране на опасността от организаторите и полицията.

Тези две големи трагедии, както и нарастващите хулигански прояви, стимулират намесата на Британските власти да въведат много строги мерки, както и да вложат милиони в модернизирането на базите. Предприетите мерки се основават на специален доклад, изготвен от комисията Тейлър, познат още като „Докладът Тейлър”. Всичко това полага основите на продукта, който виждаме днес – а именно Висшата лига е най-продаваното първенство в света и се превърна в един маркетингов продукт.

За този маркетингов продукт – старомодните ултра’ фенове не са актрактивни, не са много желани, тъй като някои от класическите методи за подкрепа на стадионите – като пиротехника, хореография, знамена, не са по вкуса на средностатистическия потребител на продукта, наречен Английска Висша лига. Въпреки това на Острова все още има една група фенове, които се опитват „да поддържат огъня”. И не – не говорим за някоя от познатите хулигански структури на отбори като Милуол, Уест Хем, Лийдс и др. Става въпрос за група фенове на Лондонския Кристал Палас.

Отборът на Кристал Палас е създаден през 1905 година и никога не е бил сред водещите отбори в Англия. Една от фен групите на Кристал Палас обаче е във фокуса на този материал. The Holmesdale Fanatics са основани в по-новата история на Висшата лига, което още повече буди уважение към техните усилия. Групата е създадена официално през 2005, макар нейните основатели да посещават мачовете на Палас още като деца през 80-те години. Името на фракцията идва от мястото, което заема на трибуните на Селсхърст парк – блок Б на Holmsdale Road Stand. Групата е формирана с цел да се продължат традициите на ултра движението. Както казват самите членове на групата, те желаят да се възвърнат „Good old school days of terracing”.

blank

През годините Холмсдейл фанатикс се борят с всички сили с „архаичните” разбирания за подкрепа на стадиона, породени от „Докладът Тейлър”. Членовете на групата определят правилата на стадионите като репресия. Това не пречи на групата да добие славата на една от най-сплотените и силно подкрепящи своя тим, като не се свенят да използват характерните за ултрас секторите в Европа – големи знамена за веене, пиротехника и др.В последните години в Англия все повече се заговори за преразглеждане на някои от правилата. Едва преди няколко дни дори се взе решение, че пробно ще се даде възможност за правостоящи фенове на стадиона. За целта на част от стадионите на отборите от Висшата лига се изградиха специални съоръжения, които да позволят на феновете да бъдат прави, но същевременно да предпазват привържениците от възможни инциденти.

Това със сигурност би зарадвало феновете на Кристал Палас от групата Holmesdale Fanatics. Те своеобразно отпразнуваха това решение с класическо представяне на трибуните на мача с Брайтън. Интересното е, че в исторически план именно Брайтън е най-големият дразнител за феновете на Кристал Палас. А Кристал палас в този мач успя да спре устрема на Брайтън към временно водачество във Висшата лига. Със сигурност това е доставило удоволствие на феновете на Орлите.

Свързани постове

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *