“Свраките” от Нотингам: Отборът, който постави началото на марката Ювентус

 “Свраките” от Нотингам: Отборът, който постави началото на марката ЮвентусЮвентус са един от най-успешните клубове в Италия и световния футбол, като в продължение на дълги години доминират в Серия А, а освен това “Старата госпожа” може да се похвали и с някои от най-легендарните футболисти, подвизавали се някога в редиците на тима. “Бианконерите”, както още са наричани 36-кратните носители на Калчото, са отбор с богата история и традиции, а нещото, с което най-много свързваме името им, е именно техният черно-бял екип, наподобяващ шарка на зебра. През годините той се е превърнал в синоним на клуба и тяхна запазена марка, но как всъщност играчите са започнали да носят фланелката на черни и бели ивици?.

Първоначално екипировката на Ювентус се е състояла от розови тениски и черни гащета, като това се е случило само защото им била изпратена грешна пратка. Най-ранните такива пък били произведени от бащата на един от играчите, но непрекъснатото им пране карало цвета да избелее драстично. Така, през 1903 година от клуба се наели да подсигурят нови екипи. Те обаче не се обърнали към някой италиански дизайнер, а вместо това се допитали до един от своите играчи – англичанинът Джон Савидж. По стечение на обстоятелствата се оказало, че Савидж има приятел, привърженик на Нотс Каунти, който изпратил черно-белите тениски на английския отбор към Торино, а както се казва – останалото е история.

Именно по този начин се ражда гореспоменатия прякор на гигантите от Ботуша – “i bianconeri” (черно-белите). Оттогава туринци се състезават с тези екипи, като идеята е, че монохромните цветове означават нещо по-плашещо и мощно. Вярвате ли или не, с постъпката си най-старият професионален клуб в света завинаги остава част от историята и успехите на Ювентус. Двата клуба демонстрират отношения на взаимно уважение през годините, като през 2011-а, по повод откриването на новия стадион в Торино, за да изкажат своята благодарност, от Ювентус канят точно “нотингамските свраки” и двата отбора изиграват приятелска среща, която завършва при резултат 1:1.Владислав Риждов

https://footballlife.bg/

Свързани постове

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *