Какво означава изявлението на Роман Абрамович за Челси преди финала на Карабао Къп?

Какво означава изявлението на Роман Абрамович за Челси преди финала на Карабао Къп?

Собственикът на „сините“ направи шокиращо изявление на уебсайта на клуба, но какво всъщност означава то за бъдещето на световните шампиони?

Изявлението на Роман Абрамович относно статута на собствеността на неговия Челси зашемети футболния свят в събота.

В него се посочва, че попечителите на благотворителната фондация на Челси ще отнемат „управлението“ на клуба от него за неопределено време.

И така, кой е начело на Челси сега?

Най-просто казано, Роман Абрамович все още е собственик на „Челси„.

Но той се оттегли от досегашните си ръководни функции, което означава, че вече няма да участва в дейността на клуба от Западен Лондон, който купи през 2003 г.

Мотивът на Челси е да гарантира, че имиджът на клуба няма да бъде допълнително накърнен от връзката му с влиятелната руска фигура по време на продължаващите боеве в Украйна след военната инвазия на Русия.

Попечителите на благотворителната фондация на Челси са следните: Брус Бък, Джон Девин, Ема Хейс, Пиара Пауър, Пол Рамос и сър Хю Робъртсън.

Те ще решават всички въпроси, които обикновено са били решавани от собственика в негово отсъствие.

Това беше изложено в изявлението: „Винаги съм вземал решения с оглед на най-добрия интерес на клуба. Оставам ангажиран с тези ценности.

„Ето защо днес предоставям на попечителите на благотворителната фондация на Челси управлението и грижата за ФК Челси. Вярвам, че в момента те са в най-добра позиция да се грижат за интересите на Клуба, играчите, персонала и феновете.“

Въпреки това попечителите няма да управляват ежедневната работа на клуба, като Абрамович вече е ограничил участието си в по-широки клубни въпроси.

Директорът Марина Грановская ще продължи да ръководи футболните операции, като силно участие ще има техническият съветник Петр Чех. В борда остават Брус Бък, Гай Лорънс и Юджийн Тененбаум, които ще продължат да ръководят други важни части от бизнеса.

Ще навреди ли ситуацията на Абрамович финансово на Челси?

Челси постепенно премина към устойчив финансов модел, който вече не изисква от собственика да влага толкова много от личното си богатство в клуба, както някога.

Първоначално „сините“ натрупаха огромни загуби, когато Абрамович купи клуба през 2003 г., но след 19 години на неговото управление се превърнаха в стабилен суперклуб.

Като цяло той е вложил повече от 1,5 млрд. паунда (2 млрд. долара) от личното си богатство, за да поддържа клуба в продължение на почти две десетилетия.

Спекулира се, че Абрамович може да се опита да си върне тези 1,5 млрд. паунда, които Челси му дължи под формата на заеми.

Ще попречи ли това да му бъдат наложени санкции от правителството на Обединеното кралство?

В Обединеното кралство има желание да се накаже група свръхбогати руски граждани, за да се окаже натиск върху министър-председателя Владимир Путин след военната му агресия срещу Украйна.

Лишаването на Абрамович от собствеността му върху Челси, заедно с оценяваното на 152 млн. паунда (202 млн. долара) имущество, е опция, която остава отворена и извън неговия контрол.

Може ли Челси да привлича нови играчи?

Челси продължава да разполага с бюджет и парични потоци от телевизионни права, спонсори, продажби на играчи и приходи от мачове, за да може да работи.

Това им позволява да извършват определена дейност на трансферния пазар, въпреки че не могат да подписват договори с нови звезди, докато пазарът не се отвори отново през лятото.

Трябва да се каже, че Абрамович често участва в трансферни сделки и е замесен в пристигането на Кай Хаверц и Ромелу Лукаку в Челси.

Освен това в миналото той е покривал недостига на средства за търговия с играчи, когато „сините“ са искали да увеличат бюджета си до краен предел.

Все още не е известно какъв ефект ще има това върху бизнеса на клуба през лятото, но се очаква, че той ще може да работи на пазара без прекъсване и без негово участие.

Ще повлияе ли това на финала на Карабао Къп?

Твърди се, че тези въпроси, свързани със собственика и политиката, стоят над отбора, но моментът далеч не е идеален.

Тъй като изявлението идва в навечерието на финала за Купа „Карабао“ срещу Ливърпул, то вероятно е отвлякло вниманието.

Приема се, че Томас Тухел първоначално е бил уведомен за важното съобщение по време на тренировката преди предстоящото събитие на стадион „Уембли“.

Той също така говори за това, че е отвличало вниманието, на последната си пресконференция преди изстрела на неговия отбор към първото вътрешно сребърно отличие от 2018 г. насам.

„Ситуацията като цяло, за мен и за моя персонал и за всички тук в Кобъм, за играчите, е ужасна“, каза Тухел пред репортери в петък следобед.

Свързани постове

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *