Спор(т)на журналистика

Спор(т)на журналистика

Много обичам да чета интервюта на български футболисти. Всеки път се надявам, че някой ще излезе от „зоната си на комфорт“ и ще каже нещо различно. Към момента обаче нещата не се случват така, както се надявам. Може би донякъде причината е и че много често интелектуалното ниво на интервюирания и интервюиращия е абсолютно идентично, а от там следват и абсолютно клиширани въпроси и отговори. Ще се опитам тук да изготвя едно обзорно-хумористично интервю на средностатистически български футболист, проведено от средностатистически спор(т)ен журналист.

Здравейте уважаеми читатели. Аз съм Тошо Бисеров и се намирам в хотел „Континентал“ в Кипър, където отборът на Нормалногорец е на своята предсезонна подготовка. Тук до мен е новото попълнение на клуба – Божин Николаев Благоев – Клишето. Националът подписа с шампионите за половин година с опция за удължаване с още 4 години.

Здравей, Божине. Добре дошъл в Нормалногорец. Благодаря ти, че отделяш от времето си за нашите читатели.

Здравейте, благодаря, добре съм. Знаете, че не обичам да давам много интервюта, тъй като обичам да говоря с изявите си на терена, но на вашата медия бих отказал. А и с теб се познаваме от години. Бях ти обещал това интервю още в самолета, като летяхме от България насам.

Благодаря. Как се чувстваш в новия си отбор?

Чувствам се отлично. Винаги съм мечтал да играя за клуба, тъй като го подкрепям от дете.

Как те приеха новите ти съотборници? Все пак ти си национал, идваш със сериозна визитка.

Момчетата ме приеха отлично. Колективът е страхотен. С някои от тях се познаваме от националния отбор, с другите вече започваме да се опознаваме. Смятам, че бързо започнах да се вписвам в колектива и мисля, че бързо ще станем големи приятели с всички.

Подписа договор само за 6 месеца. Каква е причината за това?

Говорихме с ръководството и преценихме, че така е най-добре за всички. Желанието ми е след края на сезона отново да изляза в чужбина. Имам недовършена работа там и мисля, че имам какво още да покажа по европейските терени. Ако не се получи, то с удоволствие ще остана тук.

Т.е. няма да има проблеми да удължиш договора си със заложените в него 4 години, въпреки че вече си на 35 години.

Разбира се, че нямам проблеми. Пак казвам – колективът тук е страхотен, аз отдавна искам да играя за отбора. Знаете, във футбола няма млади и стари, а има можещи и неможещи. Вярвам, че мога да съм от полза и с удоволствие ще удължа договора си за още 4 сезона.

Вече изиграхте едно полувреме в контролата със съименниците ви от Нотингам Форест. Как се чувствате да сте отново на терена, след като последната година записахте малко минути в отбора на Копетдаг Ашхабат в първенството на Туркменистан.

Все едно съм се родил отново. Чувствам се по-жив от всякога. Започнах силно в Туркменистан, но още на първия мач получих лека травма. Обади се стара контузия – преди години като млад футболист Малдини ме ритна на един мач в Италия и болката се обади пак. Пропуснах следващите 8 мача, поради което отборът не се представи на ниво. После дойде нов треньор, който предпочиташе да разчита на местни играчи и не ми даваше шансове. За съжаление не ми разрешиха да напусна още на полусезона и затова се наложи да изчакам да изтече договора ми.

Ще успеете ли да влезете във форма за подновяването на шампионата, което е след 2 седмици?

Аз реално не съм спирал да тренирам. Дори по време на Коледните празници съм тренирал дву-, три-, а дори и четириразово. Бях сигурен, че бързо ще си намеря отбор и затова исках да съм във форма. Ще ми трябва малко време, за да се напаснем с момчетата и съм сигурен, че ще съм готов.

Ще успее ли отборът да постигне поставените цели?

Задължителна цел никой от ръководството не е поставял пред нас. Разбира се – апетитът идва с яденето и ние се целим в златните медали. Мога да обещая на нашите фенове, че ще се раздаваме на 150% във всеки мач.

В четвъртия кръг се изправяте срещу основния си конкурент за първото място – отборът на Олимпия (Нови Хан) ? Ще успеете ли да се справите с тях.

Играем мач за мач. Нека минат първите три кръга, в които не трябва да подценяваме своите противници. Знаете, в съвременния футбол всеки може да бие всеки. Така че трябва да сме мобилизирани и готови. Срещу Олимпия ще дадем всичко от себе си, но в крайна сметка това е само 1 мач. Той няма как да реши титлата. За всяка победа се взимат 3 точки. Уважаваме всички, но нямаме страх от никой.

Да поговорим малко и за вас? Как започнахте с футбола?

От дете съм постоянно с топката. Дядо ми, прадядо ми и третия ми вуйчо по майчина линия са футболисти. Нямаше как да избягам от гена си.

Откъде идва вашият прякор – Клишето?

Като деца играехме постоянно пред блока. Мен винаги ме взимаха да играя с по-големите, тъй като бях добър. Един от батковците веднъж ми каза – играеш като Гаел Клиши от Арсенал. Не го бях чувал този, но се почувствах горд, тъй като Арсенал също е отбор, в който мечтаех да играя. Понеже и повечето други момчета не го бяха чували този футболист и не знаеха как точно се произнася името му, започнаха да ми викат Клишето.

Благодаря ти за интервюто. Какво си пожелаваш през новата година?

Пожелавам си на първо място да съм здрав. Само ако съм здрав мога да покажа качествата си. Нека съм жив и здрав, пък после ще видим.

Успех! Какво би пожелал на нашите читатели?

На вашите читатели желая здраве, късмет, успех, да подкрепят Нормалногорец, както и българския национален отбор по футбол. Вярвам, че предстоят по-добри времена. Нужна ни е подкрепя и търпение.

Свързани постове

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *