„Теди Бойс 95“ Най-върлите фенове на „Легия Варшава“

„Теди Бойс 95“ Най-върлите фенове на „Легия Варшава“

феновете на „Легия“ Варшава – „Теди Бойс 95“ са сред най-отявлените групи ултраси в Източна Европа

Известни със своите прояви на насилие и десните си политически убеждения, феновете на „Легия“ Варшава – „Теди Бойс 95“ са сред най-отявлените групи ултраси в Източна Европа.

„Теди Бойс 95“ (Teddy Boys 95):

Историята на „Теди Бойс 95“ започва още в средата на 80-те години. По онова време, футболните привърженици не само посещават мачове заедно, но и организират групови пътувания за гостуванията на отбора.

По-рано, съществувала и група наречена „Гитаукау“ – която не била особено толерантна към младежките субкултури. За разлика от тях, „Теди Бойс“ набира голяма популярност сред по-младите фенове на Легия Варшава.

„Теди Бойс 95“ са олицетворение на страстта към футбола както на игрището, така и извън него. На стадиона, водещата група ултраси на Легия Варшава са като бомба със закъснител.

Феновете на „Легия“ Варшава

Феновете враждуват от поколения. Затова, не е изненада, че хулиганските прояви на ултрасите са неизменна част от мачовете на Легия Варшава, а физическите сблъсъци не се ограничават само в района на стадиона.

Голяма част от полските ултраси често си организират срещи за бой, познати като “Ustawka.”

И докато физическите сблъсъци на „Теди Бойс 95“ респектират хората в Полша, това, което най-вече ги отличава от останалите, е тяхната безусловна отдаденост към любимия им отбор.

„Теди Бойс 95“ срещу собствениците на отбора

В продължение на дълго време, „Теди Бойс“ водят война срещу собствениците на клуба и конфликтът им едва не довежда до разпадането на един велик отбор.

През 2002г. дългове възлизащи на няколко милиона поставят клуба на кръстопът и неговото бъдеще е под въпрос. Тогавашният президент, Лешек Миклас, е освободен от поста си. В крайна сметка, две години по-късно влиятелната медия „ITI“ купува отбора и го връща обратно в играта.

Радостта, обаче, не трае дълго. Покачването на цените на билетите вбесява привържениците на Легия Варшава и следват масови протести.

Гневът достига връхната си точка по време на финала за купата на Полша през 2004г, когато нещата загрубяват. Ултрасите нахлуват на терена, нанасят побой над играчи от Лех Познан и дори отнемат медалите им след победата. Всичко това се случва след множество подигравки, отправени към ултрасите и техния отбор.

Острото неодобрение от страна на собствениците не се приема добре от привържениците и това води до повратен момент в техните отношения.

Последвали неразбории

Следващите няколко сезона са нестабилни. Фенове и собственици не успяват да изгладят отношенията си и „Теди Бойс 95“ продължават с демонстрациите. Те дори преустановяват присъствието си на мачове, като само се появяват извън стадиона, за да изразят подкрепата си към отбора. Завръщат се по трибуните чак в края на 2005г., след като най-накрая постигат консенсус.

Армейците от „Легия“ печелят шампионата през този сезон с помощта на своите ревностни фенове. Ситуацията, обаче, отново претърпява обрат когато Миклас се завръща в „Легия“. Реакцията на ултрасите не закъснява и те излизат на масов бунт по време на купа „Интертото“, като изискват оставката на ръководството.

Миклас налага забрана за използването на организирани трансперанти и хореография и се заканва да накаже „Теди Бойс 95“, като не ги допуска до срещи както на домакинства, така и на чужд терен.

Въпреки това, целият футболен свят в Полша застава зад тях и им позволява да присъстват на гостуванията на отбора.

Ново начало: „Сервитьорът“ и промените

Скандален фен на Легия Варшава известен с прозвището „Сервитьора“ нахлува по време на среща на борда и хвърля сметанова торта в лицето на Миклас.

Скоро след това, собственикът на клуба освобождава Миклас и назначава нов президент, който незабавно започва да работи за възстановяване на охладнелите отношения. В резултат на дълги срещи, ултрасите и собствениците успяват да постигнат споразумение. Забраните са отменени и „Теди Бойс 95“ получават мястото си на трибуната зад вратата.

Нещата започват да се подобряват както на терена, така и извън него. Назначеният за президент заможен бизнесмен и отдаден привърженик на „Легия“, Богуслав Леснодорски, дава нови надежди на отбора.

Трибуните се изпълват с шокиращи изображения и хореографии, изобразяващи тежките времена, през които преминават „Теди Бойс 95“ и последващия им триумф.

Битка с УЕФА

Ултрасите на Легия Варшава попадат в центъра на битката срещу алчността във футбола, по време на участието на тима в Шампионска лига през сезона 2014-2015. Въпреки краткото си участие, отборът оставя следа.

„Теди Бойс 95“ разпъват огромен транспарант изобразяващ длъжностните лица на УЕФА като прасета. Следва лозунгът „6-1. Защото футболът вече няма значение, парите са важни!“. Той е издигнат тъй като УЕФА изхвърля отбора от шампионата, въпреки победите му над „Селтик“ по време на двата квалификационни кръга.

Макар че клубът е глобен с €80,000, последствията от това събитие оставят отражение години наред. „Селтик“ продължава напред, но е победен от словенския „Марибор“.

Няколко седмици по-късно, „Теди Бойс“ отново се провиняват по време на Лига Европа. УЕФА ги наказва, защото реагират остро на анти-полски скандирания по време на срещата им с „Металист“ Харков. Проблемите с властите не са чужди на феновете на Легия Варшава.

Легия Варшава и другите агитки

„Теди Бойс 95“ са кръвни врагове с агитките на „Полония“ Варшава,“Гвардия“ Варшава и СК „Варшавянка“. Дербитата между всички тези отбори са горещо обсъждана тема в Полша.

„Теди Бойс 95“ поддържат приятелски отношения с ултрасите на „Радомяк Радом“, „Заглембе Сосновец“ и „Олимпия Елблаг“ в Полша, а в Европа – с феновете на „АДО Ден Хааг“ и „Ювентус“, с които споделят главно политически убеждения.

Свързани постове

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *