Да играеш мачовете си в подножието на активен вулкан: Стадионът, който си заслужава да бъде посетен

Да играеш мачовете си в подножието на активен вулкан: Стадионът, който си заслужава да бъде посетен

Съвсем закономерно футболът е наричан “най-красивата игра” в света. Един от основните елементи пък, които правят любимия на всички ни спорт толкова интересен за наблюдаване, са несъмнено стадионите. Освен, че се превръщат в голяма атракция на местата, на които се намират, дори и за хората, които не се интересуват от футбол, стадионите показват идентичността и историята на дадения клуб, а за феновете те представляват наистина нещо специално – втори дом. Когато говорим за едни от най-красивите и най-интересни стадиони в света, няма как да не споменем “Маракана” в Бразилия, “Ацтека” в Мексико, националният стадион на Пекин, “Камп Ноу”, “Сантяго Бернабеу”, “Сан Сиро” или “Джузепе Меаца”, както и много, много други.Е, днес ще ви разкажем за стадион, който въпреки че не достига мащабите и известността на гореизброените, също попада в тази графа и е уникален сам по себе си. Пренасяме се на Апенинския полуостров и по-конкретно в Кастелмаре ди Стабия, пристанищен град, който е разположен приблизително на 40 километра от Неапол. Ако сте решили да посетите Неапол, Соренто и крайбрежието на Амалфи, вие можете просто да преминете през Кастелмаре ди Стабия без дори да се замисляте да спрете, и това донякъде е разбираемо, тъй като в града не се случва нищо интересно, но там се намира един от най-живописните футболни стадиони, които човек някога може да посети. Сгушен по средата между Помпей и Соренто в известния Неаполски залив, е стадион “Ромео Менти”, дом на Юве Стабия, отбор от третото ниво на италианския футбол. Стадионът е построен през 1984 година и към момента разполага с общо 13 000 места, от които се използват 7642. Макар и да се намира сред жилищни блокове, в единия край привържениците са засенчени от емблематичните каменни борове, докато на север се издига вулканът Везувий.

“Ромео Менти” представлява една основна трибуна с плитко ниво и една по-обширна, която предимно се използва от медийните екипи и директорите. Тъй като местата са доста близо до терена, това може да направи изживяването ви още по-запомнящо се. За да се сдобиете с пропуск за мач пък, вие всъщност трябва да го вземете от бар, който се намира малко по-надолу по улицата на стадиона, тъй като от Юве Стабия не разполагат с традиционните билетни каси.

Историята на футбола в града датира от далечната 1907 година, когато братята Романо основават първия спортен клуб с името Стабия, който обаче на два пъти обявява фалит, преди окончателно да спре да съществува. През 1953 година на негово място се появява Ювентус Стабия, кръстен на по-известния си съименник от Торино, както можете да предположите. Настоящата версия на Юве Стабия стартира през 2002 година, тъй като предишното дружество претърпява банкрут, като най-големия успех в историята на отбора е участието им в Серия Б, където те прекарват четири сезона, преди да изпаднат през 2014-а. Въпреки че в момента се подвизават в долните дивизии на страната, от Юве Стабия може да са щастливи, че имат един от най-симпатичните стадиони в света, който си заслужава да бъде посетен.blank

Владислав Риждов

https://footballlife.bg/

Свързани постове

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *