Парма: От славата до банкрут и обратно

Парма: От славата до банкрут и обратно

Парма: От славата до банкрут и обратно

Парма е един от най-популярните футболни отбори през 90-те години. Клубът се радва на славно десетилетие, преди да изпадне във финансови сътресения и да бъде принуден да започне живота си отново като полупрофесионален отбор. Това е възходът, падението и повторният възход на Парма.

Малко са спомените, които предизвикват по-силни чувства на носталгия от годините на величие на италянския клубен футбол, и малко отбори отразяват този период по-добре от Парма.

Парма е провинциален отбор от италианския регион Емилия-Романя. Клубът се радва на малко успехи до началото на 90-те години на миналия век, когато местният бизнес магнат Калисто Танци влага големи инвестиции в клуба.

Танци е основател на конгломерата за производство на млечни продукти Parmalat. По онова време компанията произвежда почти един процент от целия БВП на Италия и осигурява работа на над 36 000 души в цялата страна.

Внезапният приток на парични средства помага на Парма да се изкачи в Серия А, преди клубът да изгради една от най-емблематичните страни в историята на футбола – играчи като Джанлуиджи Буфон, Лилиан Тюрам, Фабио Канаваро, Хуан Себастиан Верон и Ернан Креспо обличат емблематичната жълто-синя фанелка.

За едно прочуто десетилетие Парма печели седем големи трофея, включително две купи на УЕФА и три Копа Италия. Успехът обаче не е за дълго.

През 2004 г. клубът е обявен в несъстоятелност, след като Parmalat изпада във финансови затруднения в резултат на скандал с измами. Емблематичният отбор на Парма бавно започва да се разпада, тъй като в клубът влизат синдици, които се опитват да наберат средства чрез продажба на ценните му активи.

Критичния момент настъпва през 2007 г., когато клубът е откупен от Томазо Жирарди. Новият собственик обещава да издигне Парма обратно в Серия А, но след като открива, че клубът има дългове на стойност близо 200 млн. евро, а не 40-50 млн. евро, както е предполагал преди това, бързо се отказва.

Месец и половина по-късно „Парма“ отново е продаден, този път за жалките 1 евро. Това е обида за клуба и неговите фенове, те трябва да изтърпят как репутацията на клуба им се разваля, докато той бавно достига точката на пречупване.

Оттук нататък ситуацията излиза извън контрол. Новите собственици се опитат да изградят мрежа от играчи, които да отдават под наем и продават, но в крайна сметка се оказват с 300 регистрирани професионалисти – най-много в Европа.

Бързо става невъзможно да се плащат заплатите на всички и в един момент кранчето за пари бива затворено. Никой от домакина до играчите, не получав заплащане за работата си.

Въпреки че не получават заплащане, играчите първоначално се сплотяват и решават сами да поддържат клуба; те финансират всичко – от стюардите в деня на мача до пътуванията на феновете.

Без особена помощ от страна на Италианската футболна федерация, играчите в крайна сметка решават да спрат и молят ръководния си орган да помогне за спасяването на клуба. Такава подкрепа не бива оказана и така през март 2015 г. Парма неизбежно е обявена в несъстоятелност.

Клубът престава да съществува, лишен от цялата си предишна слава, и принуден да основе клуб феникс, който да се издигне от пепелта под новия облик на Parma Calcio 1913 и да започне отново живота си в най-високото ниво на полупрофесионалния футбол в Италия: Серия Д.

Естествено, има масови напускания, но един човек остава – капитанът на клуба Алесандро Лукарели. Защитникът е в Парма от 2008 г. и е лепилото, което държи крехкия клуб заедно до разпадането му.

blank
Алесандро Лукарели

„Трябва да се придържаме към клуба и неговите фенове и да се надяваме, че ще върнем Парма там, където му е мястото“, каза той. „Да играя в Серия Д е моят начин да се отплатя на феновете. Те са фантастични.“

Лоялността му към клуба не остана незабелязана от феновете на Парма, които изкупуват повече абонаментни карти преди сезона в Серия Д, отколкото за последната кампания в Серия А.

Увеличението на приходите от мачовете, съчетано с безпрецедентната подкрепа в четвъртото ниво на Италия, помогна на Парма да изкара непобедим сезон, като клубът събира най-много точки в историята си в дивизията.

Оттам нататък успехите продължават да идват последователно. Първо, обратно в Серия Б, преди клубът отново да достигне обетованата земя, осигурявайки си промоция в Серия А в края на сезон 2017/18.

Последната промоция на Парма беше подпомогната от нов китайски инвеститор – Дзян Лижан. Отърсвайки се от мрачния и съмнителен стереотип на предишните собственици, Лижанг се ангажира да подкрепя клуба, както и да гарантира, че той ще запази местната си идентичност.

Към 60-те процента собственост на Лижанг се прибавят и 30-те процента, притежавани от Nuovo Inizio – група местни предприемачи, а бившата легенда на клуба Ернан Креспо е назначен за нов вицепрезидент на Парма.

В основата на трите повишения е капитанът на клуба Лукарели. Той напусна клуба през лятото на 2018 г., но неговата отдаденост, лоялност и страст към Парма гарантират, че ще бъде завинаги увековечен от феновете.

Оттогава Парма остава в Серия А до сезон 2020/2021, когато завършват на последно място в Серия А и изпадат в по-долното ниво на италянския футбол.

Свързани постове

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *