Манчестър Юнайтед срещу Ливърпул се отлага, след като фенове нахлуха на „Олд Трафорд“ в знак на протест

 Манчестър Юнайтед срещу Ливърпул се отлага, след като фенове нахлуха на „Олд Трафорд“ в знак на протест

Манчестър Юнайтед срещу Ливърпул се отлага, след като фенове нахлуха на „Олд Трафорд“ в знак на протест

Един от най-големите мачове в английския футболен календар беше отложен в неделя, след като повече от 200 протестиращи срещу собствеността на „Манчестър Юнайтед“ нахлуха на „Олд Трафорд“ часове преди мача с „Ливърпул“. Двама полицаи бяха ранени в грозните сцени пред стадиона, като единият от тях беше нападнат с бутилка и беше откаран в болница, след като получи сериозна прорезна рана на лицето.

По време на планирания протест, който последва след решението на семейство Глейзър да се присъедини към Европейската суперлига (ESL) миналия месец, преди да се оттегли в рамките на 48 часа, хиляди фенове се събраха пред стадиона преди планирания начален час 16:30. След това голяма част от тях влязоха на стадиона и на терена, като получиха достъп през тунела „Мюнхен“, след като избутаха бариерите, въпреки опитите на охраната да ги спре.

„Нашите фенове са страстно привързани към Манчестър Юнайтед и ние напълно признаваме правото на свободно изразяване и мирен протест. Въпреки това съжаляваме за нарушаването на спокойствието на отбора и действията, които изложиха на опасност други фенове, персонала и полицията. Благодарим на полицията за оказаната подкрепа и ще ѝ съдействаме при всяко последващо разследване.“

Въпросите за безопасността продължаваха да будят безпокойство до момента, в който мачът беше прекратен малко след 17,30 ч. Вратата, която беше пробита от феновете, нахлули на терена, беше повредена и все още беше в окаяно състояние три часа по-късно. Имаше предложения стюардите да образуват човешки щит, за да предотвратят по-нататъшни нахлувания по време на мача, но това предложение беше отхвърлено. Тъй като стадионът не беше напълно обезопасен, беше решено, че няма друга възможност, освен да се отложи мачът.

В изявление на Висшата лига се казва: „След нарушението на сигурността на „Олд Трафорд“ мачът между Манчестър Юнайтед и Ливърпул беше отложен. Това е колективно решение на полицията, двата клуба, Висшата лига и местните власти.

„Сигурността и безопасността на всички на „Олд Трафорд“ остават от първостепенно значение. Ние разбираме и уважаваме силата на чувствата, но осъждаме всички актове на насилие, престъпни щети и посегателства, особено като се имат предвид свързаните с тях нарушения на Ковида-19. Феновете разполагат с много канали, чрез които да изразят мнението си, но действията им, които видяхме днес, нямат никакво оправдание.

„Съчувстваме на полицията и стюардите, които трябваше да се справят с опасна ситуация, която не бива да има място във футбола. Информация за промяната на графика на мача ще бъде съобщена своевременно.“

От „Ливърпул“ заявиха, че са „напълно съгласни“ с отлагането, тъй като безопасността не може да бъде гарантирана.

Недоволството на привържениците от собствеността на Глейзърс се засили допълнително след планираното членство на клуба във вече несъществуващата Европейска суперлига. Съсобственикът на „Юнайтед“ Джоел Глейзър, който беше назначен за заместник-председател на ESL при обявяването на проекта, се извини на феновете в отворено писмо, след като те се оттеглиха от проекта.

Изглежда обаче, че това извинение е било отхвърлено от привържениците на клуба, като миналия месец група от около 20 фенове също получи достъп до тренировъчната база на Юнайтед в Карингтън. „Това е последица от действията на собствениците на Манчестър Юнайтед преди две седмици“, заяви бившият защитник на Юнайтед Гари Невил по Sky Sports. „Съществува общо недоверие и неприязън към собствениците, но хората не протестираха преди това да се случи. Като цяло семейство Глейзър, заедно с редица други собственици на футболни клубове в тази страна, козируваха и плетяха интриги зад гърба на всички, за да си тръгнат с перлите в короната. Днес видяхме, че хората протестират срещу това“.

Около 17:40 ч. от Висшата лига съобщиха, че мачът все пак ще продължи с отложен старт, но не можаха да потвърдят кога. „След пробива в сигурността на „Олд Трафорд“ можем да потвърдим, че мачът „Манчестър Юнайтед“ – „Ливърпул“ няма да започне в 18:30 ч.“, се казва в изявлението. „Безопасността на всички на „Олд Трафорд“ е от първостепенно значение.“ Към момента няма променен час на началото на мача. Ще предоставим съответната информация.“

По-късно обаче беше потвърдено, че мачът ще бъде пренасрочен, което означава, че Манчестър Сити ще трябва да почака, за да бъде коронясан за шампион след победата си в Кристъл Палас в събота.

Свързани постове

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *