Формата на Магуайър, контузиите на Варан и причините за шокиращите резултати на Ман Юн в защита

Формата на Магуайър, контузиите на Варан и причините за шокиращите резултати на Ман Юн в защита

Формата на Магуайър, контузиите на Варан и причините за шокиращите резултати на Ман Юн в защита

Манчестър Юнайтед инвестираха много в защитата си, но не успяха да спрат потока от голове срещу тях през този сезон

Когато през август Манчестър Юнайтед потвърди подписването с Рафаел Варан, имаше големи надежди, че той може да бъде трансформиращото допълнение, от което се нуждаеше Оле Гунар Солскяер, за да се превърне в претендент за титлата.

Оле се надяваше, че Варан, четирикратен победител в Шампионската лига с Реал Мадрид и действащ носител на Световната купа, ще реши всички проблеми в бекграунда на Юнайтед, като същевременно ще внесе в съблекалнята манталитет на победител.

Засега това не върви по план. Двете контузии на Варан не помогнаха, но ако търсите статистически данни, които да потвърдят колко слаба е защитата на Солскяер през тази кампания, те са много.

Те запазиха две чисти мрежи в последните си 24 мача във всички състезания и допуснаха 11 гола у дома в лигата – най-много в първите си шест домакински мача за сезона от 1976-77 г. насам.

Те нямат чиста мрежа в последните си 14 домакински мача във всички състезания – втората им най-лоша серия в историята – и това е преди да се направи сравнение с останалите отбори в лигата.

Юнайтед е сред най-лошите в лигата, когато става въпрос за чисти мрежи и грешки, водещи до попадения и голове.

Само Уулвс са допуснали повече грешки, довели до попадения в първите 11 мача, от Юнайтед, който е направил две грешки в защита, довели директно до голове, и е допуснал девет попадения поради собствени грешки.

И какво не е наред?

Отсъствията на Варан, които вече го извадиха от четири мача, не помогнаха на Солскяер и той вероятно ще остане извън игра през следващите няколко седмици.

Освен това се наблюдава и слабата форма на Хари Магуайър.

Слабата форма на Юнайтед, който загуби шест от последните си 12 мача, не може да бъде приписана единствено на английския централен защитник, но неговата грешка допринесе за провала на отбора.

От деветте попадения, които Юнайтед допусна поради собствени грешки, три бяха дело на Магуайър.

Остроумното му празнуване – слагайки пръсти в ушите си, след като вкара гол за Англия срещу Албания миналата седмица – беше ясно насочено към критиците му.

Хари Магуайър
Хари Магуайър

Това, че Рой Кийн го нарече „срам“, беше прекалено и не беше прието добре от членовете на семейството на Магуайър, но капитанът на Юнайтед не може да има нищо против премерените критики към изявите му през този сезон.

Според високите му стандарти той е под нивото си.

Средно за 90 минути броят на неговите пресичания на топката е намалял, както и на изчистванията с глава. В същото време средният брой на допуснатите голове се е увеличил. Накратко, има какво да се подобри във всички аспекти на играта му.

Формата му през последните няколко седмици отчасти може да се обясни с факта, че той се завърна по спешност след контузия.

Той не само че не успя да се справи в защита срещу Лестър, като показа едно от най-лошите си представяния с фланелката на Юнайтед, но се разбра, че решението да започне капитанът на клуба е предизвикало разочарованието на неговите съотборници, които не са били съгласни с решението той да е титуляр, докато не е напълно здрав.

Солскяер разполагаше и с други опции, които бяха пренебрегнати за сметка на Магуайър, който не е в най-добрата си форма, което показва степента на доверие на мениджъра на Юнайтед в резервните му опции.

Съществува и въпросът за вярата.

„Бяхме наказани за първото полувреме, което не беше агресивно и ни липсваше тази малка част от вярата“, каза Магуайър след поражението от Манчестър Сити.

И последната дума предизвика тревога.

Солскяер беше изненадан от признанието на своя капитан, но всеки, който е наблюдавал този отбор на Юнайтед през последните няколко седмици, може да каже, че той играе като отбор без никаква вяра и увереност.

Футболистите са обучени какво да казват и може би именно признанието на Магуайър беше изненада, а не съдържанието му.

Но след успешната пауза с Англия, в която той счупи рекорда за гол на английските защитници, след като се разписа два пъти, 28-годишният футболист би трябвало да се върне в клуба с повече увереност, отколкото имаше, когато напусна.

Магуайър е един от ключовите играчи, от които Юнайтед се нуждае, за да ги изведе от кризата, в която се намират.

Лекотата, с която Юнайтед бе разкъсван през този сезон, не е само по вина на Магуайър, но и на невидимата полузащита, която бе пронизвана на воля, независимо от съперника.

Това е нещо, което Солскяер трябва да реши, ако иска да запази работата си. Ако те продължат да изпускат голове по начина, по който го направиха в първите 11 мача от сезона, запазването на позицията му ще стане още по-трудно.

Приема се, че макар да няма непосредствени планове за уволнение на норвежеца, той остава под огромен натиск и дългосрочното му бъдеще не е гарантирано.

След като успокояващото влияние на Варан ще липсва още няколко седмици, Магуайър трябва да изведе Юнайтед от сегашната ситуация – не само като първи избор на централен защитник, но и като капитан.

Свързани постове