Кой е шейх Джасим бин Хамад Ал Тани – най-новият кандидат за Манчестър Юнайтед?

Кой е шейх Джасим бин Хамад Ал Тани – най-новият кандидат за Манчестър Юнайтед?

Синът на бившия министър-председател на Катар става вторият официално признат участник в търга за придобиване на клуба.В изявление, публикувано вчера, Ал Тани потвърди, че е подал официална оферта за придобиването на Манчестър Юнайтед. В съобщението се посочва:
„Шейх Джасим бин Хамад Ал Тани потвърди днес, че е подал оферта за 100 процента от футболния клуб „Манчестър Юнайтед“.
Офертата планира да върне на клуба предишната му слава както на терена, така и извън него, и – преди всичко – ще се стреми да постави феновете отново в центъра на футболен клуб Манчестър Юнайтед.“

Посочената оферта ще бъде без дългове

Офертата ще бъде напълно освободена от дългове чрез фондацията Nine Two на шейх Джасим. Тя ще инвестира във футболните отбори, тренировъчния център, стадиона и по-широката инфраструктура. Също така и за фенското преживяване и общностите, които клубът подкрепя. Според докладите активите на Катарската ислямска банка за миналата финансова година са били 42 млрд. паунда, а приходите – 2 млрд. паунда.
Визията на офертата е футболният клуб „Манчестър Юнайтед“ да се прочуе с върхови постижения във футбола. Да бъде смятан за най-великия футболен клуб в света. Повече подробности за офертата ще бъдат оповестени при необходимост, ако и когато се развие процесът на кандидатстване.“
Банкерите от Raine Group, които се занимаваха с продажбата на футболен клуб „Челси“. Също така са наети от семейство Глейзър да се занимават с процеса на продажба. Настоящите собственици са били информирани за офертата на шейх Джасим. На първо място, катарското кралско семейство става второто известно лице, което е подало оферта за клуба. Второ, това се случва само ден след като британският милиардер и председател на Ineos сър Джим Ратклиф стана първият потенциален купувач, който потвърди интереса си към придобиването на емблематичния клуб. От лагера на Радклиф споменаха, че те са се „включили официално в процеса“.


Кой е шейх Джасим бин Хамад Ал Тани?

Шейх Джасим бин Хамад Ал Тани понастоящем е председател на Катарската ислямска банка. Освен че е фен на Манчестър Юнайтед през целия си живот. Също така той завършва официалното си образование в престижната Кралска военна академия, Сандхърст в Обединеното кралство. Той е и бивш член на борда на директорите на Credit Suisse Group.
И в заключение, феновете на „Манчестър Юнайтед“ по света ще се чувстват окуражени, тъй като планираната оферта няма да носи никакви дългове, а всички печалби ще бъдат реинвестирани в обществото чрез неговата фондация с нестопанска цел „Nine Two“.
Също така, според L’Equipe, предложената оферта е малко под 4 млрд. паунда, което е доста под очакванията на семейство Глейзър, които оценяват Юнайтед на около 6-7 млрд. паунда. Предстои обаче да видим дали офертата му ще бъде приета от клуба или ще насърчи наддаването между конкурентните участници.Свързани постове