Арис Солун и лудите ултраси от „Супер 3“

Арис Солун и лудите ултраси от „Супер 3“

„СУПЕР 3“ е най-голямата фенска групировка на Арис Солун.

Футболен клуб Арис Солун е основан през 1914г. в солунското предградие „Вотси“. Отборът носи името на древногръцкия бог на войната Арес, който е изобразен и на емблемата на клуба.

Клубният стадион „Клеантис Викелидис“ гордо носи цветовете жълто и черно, а отборът е сред най-успешните в Гърция.

За 106-годишната си история, Арис Солун печели Супер лигата три пъти през 1927–28г., 1931–32г. и 1945–46г. Също така, отборът вдига футболната купа на Гърция през 1970г. и купата на Гърция и Кипър през 1971г.

След „Олимпиякос“, „Панатинайкос“ и „АЕК“, „Арис“ си дели четвъртото място по брой спечелени титли с най-големия си съперник „ПАОК“.

Към днешна дата, „Арис“ участва в гръцката Супер лига и се бори за място в Лига Европа. Въпреки това, клубът не успява да достигне някогашните си успехи от междувоенния период и началото на 70-те години.

Ултрасите от „СУПЕР 3“

Гръцките футболни агитки по традиция се кръщават на номера на сектора, в който са настанени. В случая на Арис Солун, това е сектор 3 и затова името на основната агитка ултраси е „СУПЕР 3“.

„СУПЕР 3“ се сформира през 1988г. и има подразделения из цяла Гърция и Европа. Техният модел на поведение на стадиона наподобява този на италианските и южноамериканските фенове. Те са шумни, фанатични и не пропускат мач на своя отбор.

Интересното е, че в Гърция е прието феновете да поддържат не само футболния си отбор, а и всички останали спортове, които носят същите цветове на екипите си. В резултат на това, на подкрепата на феновете в Гърция се радват и спортове като баскетбол, волейбол и дори водна топка.

Освен, че подкрепят „Арис“, „СУПЕР 3“ са познати и с крайно левите си политически убеждения. Заради това, агитката има твърда позиция срещу расизма и фанатизма и е политически активна вътре и извън стадиона.

Групата поддържа добри отношения с други ултраси от „Бока Хуниорс“, „Борусия Дортмунд“ и „Сент Етиен“.

Градският им съперник „ПАОК“ Солун е най-заклетият враг на „Арис“ и „СУПЕР 3“. Дербитата между двата клуба имат дълга и изпълнена с насилие история. Понастоящем, фенове на гостуващия отбор не се допускат на стадиона, поради което се наблюдава спад в размириците по време на дерби.

Свързани постове

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *