Абсурдното първенство, в което загубата е по-добър вариант от победата

Абсурдното първенство, в което загубата е по-добър вариант от победата

Настъпи онзи дългоочакван момент, който мнозина биха окачествили като “черешката на тортата” в Първа лига. Най-силните в шампионата сформират челна шестица и водят ожесточени битки за зона “Европа”, поне на теория.

Е, вече първото място изглежда решено, в което едва ли някой се е съмнявал, след като Лудогорец спечели отложения си мач срещу ЦСКА 1948. Победата на “орлите” бе очаквана и напълно заслужена, но дали отборът, домакинстващ в Бистрица, е изпаднал в униние и недоволство от поражението?

Естествено е тимовете, състезаващи се в дадено първенство, да се борят всеки мач за победа, за да се изкачат по-напред и да постигнат целите си. Но форматът на Първа лига гласи друго…

Загубилият е печеливш в Първа лига

Падаш, губиш точки и успяваш – каква мотивация, нали?! От няколко години отборите от средата на таблицата предпочитат да завършат във втората четворка, за да си проправят лесен път към Европа. Финиширалият на 6-о място, който е събрал повече точки през редовния сезон, се оказва големият губещ. Той нито може да настигне останалите от топ 6, нито да намери излаз към европейските турнири.

След изиграването на 28 двубоя и 2 кръга преди края на редовния сезон, четири състава се борят за това “кой да не се излъже, завършвайки по-напред”. Крумовград засега е 6-и с 40 пункта, следват ЦСКА 1948 и Арда с по 39 точки, а Ботев Пловдив е 9-и с 38 точки.

Едно е ясно – този, който се изкачи в челната група – губи. ЦСКА 1948 “върви по план” и няма победа през календарната година. “Червените” спечелиха само 4 точки, а в битката на “Христо Ботев” в Пловдив нямаше ни победител, ни загубил, дори липсваха голове.

Арда също загуби точки от Хебър, Крумовград и Етър, с които понамали шансовете си за топ 6. Ботев Пловдив се представи отлично срещу Берое, но впоследствие настъпи онова логично реми срещу ЦСКА 1948.

Може би най-големи похвали за представянето си през кампанията заслужава Крумовград. Да видим дали новакът ще се “излъже” и ще влезе при лидерите в класирането, където автоматично ще загуби шансове за дебютно класиране в Лига на Конференциите.Кой е правилният формат за Първа лига?

16 отбора е перфектен вариант за държави от Централна и Западна Европа. Във всяка от тях футболният съюз и професионалната лига си вършат работата по правилата и допускат единствено финансово обезпечени клубове, чиито стадиони отговарят на изискванията.

Но какъв е смисълът от 16 тима в Първа лига на България? Крумовград все още мечтае за първо домакинство на своя стадион, Етър рано-рано изпадна, а част от мачовете в шампионата не предизвикват никакъв интерес сред привържениците.

Българският елит има нужда от значително съкращаване, за да се повиши конкурентоспособността и отборите да се теглят взаимно напред. Факт – всеки ще губи точки, дори и грандовете, но в дългосрочен план ще се изгради силно първенство и ще се увеличат европейските успехи.

Формат с 10 отбора е оптимален вариант и трябва да се приложи незабавно от ПФЛ, ако тя изобщо получи правомощия от новото ръководство на БФС. Ежеседмичните дербита между Левски, ЦСКА, Ботев Пловдив, Локомотив Пловдив, Лудогорец, Черно море, Берое ще мотивират клубовете да работят професионално и да се развиват както на терена, така и извън него.

В елита няма да има място за всеки, а само за прогресиращи отбори със стадиони, покриващи условията. Но БФС и ПФЛ могат да поработят върху втория и третия ешелон и да ги създадат по подобие на Германия. По 12 отбора в “Б” и “В” група, както ги наричат феновете, ще засили конкуренцията в тях и те ще добият истински професионален статут.

Предвид малкия брой тимове в Първа лига, логично е някои от големите да изпаднат, а това ще доведе до повече приходи за участващите във втора и трета дивизия.

Помечтахме за миг, но сега да се върнем към действителността и да видим кой ще спечели, като загуби оставащите срещи от редовната кампания и завърши на 7-ото място…blank

Калоян Христов

https://footballlife.bg/

Свързани постове